Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Preventivni zdravstveni pregledi za Subotičane

2020.02.18
19:19
Forrás
Pannon RTV
Kontrola zdravlja organizovana je danas u mesnoj zajednici Mali Radanovac u Subotici. Meren je šećer u krvi, masnoće, kao i visina i težina.

Uz pomoć posebnog aparata utvrđivane su i vrednosti metabolizma, koštane mase kao i količine vode u telu. Zainteresovani su osim BMI, odnosno indeksa telesne mase, mogli da dobiju i savete o ishrani i zdavim životnim navikama, kao i informacije koje pomažu u odvikavanju od pušenja.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

„Cilj je da pacijenti urade neki od preventivnih pregleda. Merili smo vrednosti šećera, holesterola, vrednosti pritiska. Za populaciju od 50 do 74 godine rađeni su FOB testovi koji će u četvrtak u 8 sati biti očitani. Takođe, Zavod je radio i vrednosti ugljendioksida u izduvnom vazduhu za pušače i na posebnom aparatu su urađena merenja kompozicije tela. Značaj preventivnih pregleda je da za populaciju koja se inače ne kontroliše, koja je zdrava populacija, da merene vrednosti pokažu da li postoje faktori rizika. Pri tome smo radili skrininge na depresiju, na kardiovaskularne bolesti i za dijabetes" rekla je dr Verica Dronjak, specijalista Doma zdravlja, Subotica. 

preventivni
pregled
zdravstveni

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.