Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Pri kraju je setva u severnoj Bačkoj

2019-11-04
16:29
2019-11-04
17:45
Forrás
Pannon RTV
Ranije posejane žitarice već su počele da niču, toliko napreduju da su se čak pojavile i bolesti biljaka i napadi štetočina – kažu stručnjaci.

Na području severne Bačke na oko 90 odsto površina završena je jesenja setva. Prvo je sejana uljana repica, nakon toga ječam, tritikale i na kraju u zemlju je bačeno i seme pšenice.

Ferenc Rihter u okolini Aleksandrovih salaša još uvek seje pšenicu. Prethodnih godina, optimalno vreme za setvu pšenice bilo je do sredine oktobra. Naš sagovornik kaže da je ove godine setva veoma teško pčela, jer je suša pretila čitavom području, zbog čega je teška bila priprema, na mnogo mesta je i izostalo jesenje oranje jer je tlo u dubini suvo, dok je površina puna grumenja. Subotički zemljoradnik ističe: „Ova kiša je dobro došla za posejano, a prijaće i onome što još nije posejano jer je zemlja bila tvrda i teško je mogla da se obradi, tako da je ova kiša za sve dobra."

U subotičkom ataru do sada je žitaricama posejano 25 hiljada hektara. Pod pšenicom je 20.300 hektara, 4.300 pod ječmom, a na 600 hekatara su različite druge žitarice, kaže nam Hajnalka Bognar Pastor. Posejana je i uljana repica na oko četiri hiljade hektara. Jeseni su sve toplije, tako da ranije otimalno vreme setve, koje je isticalo do 25. oktobra, sada je pomereno – dodaje stručnjak za zaštitu bilja. Seme ječma ove godine je rano bačeno u zemlju, i to može da izazove probleme, jer je biljka rano nikla. „U zimu će ući sa prilično dobro razvijenom biljkom, čak u stanju koje nije samo za prezimljavanje već počinje i stanje bokorenja. Bilo je lepo vreme, toplo, tokom oktobra bilo je mnogo temperatura koje nisu karakteristične za oktobar. To može da ima i štetnog uticaja na žitarice" objašnjava Hajnalka Bognar Pastor.

Naime, pojavile su se štetoičine, kolonije lisnih vaši na ječmu. Hladno vreme proteklih dana, sa noćima u kojima je temperatura blizu tla kod tačke smrzavanja moguće je da je umanjila populaciju, nada se ovaj stručnjak. Upozorava da su lisne vaši opasni virusi koje štete žitaricama.

setva
Subotica
jesen

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije