Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Pridržavajmo se mera opreza kako se kupanje ne bi pretvorilo u tragediju

2021.06.22
17:59
Forrás
Pannon RTV
U poslednja dva meseca na našem području dogodilo se više nesreća na bazenima, kanalima ili rekama.

Pre nekoliko dana muškarac se utopio u Palićkom jezeru, pre nekoliko nedelja utopili su se mladi u kanalu kod Malog Iđoša. To su tragedije koje su se mogle izbeći uz odgovarajuće mere opreza – upozoravaju stručnjaci. 

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U letnjoj vrelini veliki broj građana odlučuje se za odmor na obali neke vode. Voda, opet može da krije i opasnosti sa kojima moramo biti upoznati. Za dva meseca četvoro kupača u Vojvodini izgubilo je život. Desetogodišnjak se utopio kod Sremske Mitrovice, nakon toga udavilo se dvoje maloletnika iz Feketića, pre nekoliko dana muškarac star 54 godine potonuo je u jezeru Palić. Sezona kupanja upravo počinje, te je neophodno odgovorno postupanje.

Pri temperaturama koje se kao današnja približavaju 40-tom podeoku, uranjanje u vodu od oko 24 stepeni Celzijusa, znači da čovekovo telo treba da se nosi sa ogromnom temperaturnom razlikom. Zbog toga, ako nema  postepenog rashlađivanja, može doći do zastoja srca što lako može da dovede do tragedije. 

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ukoliko idemo na kupanje, važno je prdržavati se nekoliko saveta: slabiji plivači treba da se drže plitke vode, neposredno po izlasku na plažu ne treba odmah ulaziti u vodu, ukoliko  se upletemo u alge najbolje je da legnemo na leđa i lagano plutajući izađemo iz njih. Deca se ni u kom slučaju ne smeju ostavljati bez nadzora na plaži,  niti u vodi, upozoravaju stručnjaci.

Žolt Sendi, koordinator službe spasilaca na vodi pri Crvenom krstu Subotice kaže: „Naše otvorene vode, reke i jezera, u 99,9 odsto slučajeva nisu prozirne, zbog toga treba razmisliti o tome kako se ulazi u njih, kakvo je vodeno dno, da li je muljevito ili kamenito. Kakva je dubina: da li naglo nastupa ili ne, odnosno treba da pazimo na to da ukoliko skačemo u vodu, mada je bolje da to ne činimo u nepoznatu ili neprozirnu vodu, i da prekontrolišemo površinu vode."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U letnjim vrelinama jedno od najvažnijih pravila je da uvek svoj organizam pripremimo za temperaturne razlike, pregrejanim telom nikada da ne skačemo u vodu – naglašava dr Margit Pajor, lekar opšte prakse: „Ukoliko želimo da uđemo u vodu, prvo treba samo da ušetamo u vodu. Da pokvasimo ruke i noge, rashladimo ih, kupaći kostim i telo prvo samo rukama kvasimo, nakon toga ulazimo do struka, malo se izdignemo iz vode i onda se pokvarimo do vrata i nakon toga, nakon što smo postepeno rashladili telo, može se ući u vodu."

U slučaju da ukoliko nam se učini da je neko u nevolji, potrebno je odmah potražiti pomoć od nadležnih. Stručna pomoć pružena na vreme može da spasi život. 

kupanje
oprez

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.