Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Prikupljanje podataka tokom popisa stanovništva će biti ekspeditivno

2022.09.28
13:47
2022.09.28
16:31
Forrás
Panon RTV
U Srbiji u subotu počinje popis stanovništva. Popisivači će do 31. oktobra prikupljati podatke o stanovnicima i domaćinstvima.

Građani nisu dužni da odgovore na 3 pitanja iz upitnika, to su pitanja o nacionalnosti, veri i maternjem jeziku. Ali sa aspekta prava nacionalnih manjina, važno je da se odgovori i na ova pitanja, da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Ko odbije da učestvuje u popisu, može biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara. Ukoliko neko nije kod kuće, popisivač će ponovo obići navedeno domaćinstvo, a ako i dalje bude neuspešan pokušaj da se izvrši popis, onda će građanin biti pismeno obavešten o broju telefona na koji može da usaglasi termin kako bi se izvršio postupak popisa. U opštini Bačka Topola će 57 popisivača obilaziti građane od 8 do 20 sati. Podaci se prikupljaju pomoću laptopa i sve traje oko 30 minuta.

Peter Sedlar, predsednik opštinske popisne komisije, Bačka Topola: „Ono što je još važno, je da se ljudi ne moraju bojati popisivača, oni su obični ljudi, imaće identifikacionu karticu s kojom će se identifikovati, ko su , odakle su došli i zašto su došli. Popisivačima se moraju dati iskreni odgovori, ne treba se bojati, neće se zloupotrebiti podaci, na svakom popisu se naglašava da će oni samo prikupljati statističke podatke i neće ih koristiti ni za što drugo, mi ih nećemo koristiti ni za što drugo osim za statističke analize."

popis stanovništva

Najnovije

13:02

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.