Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Prinos duvana niži od očekivanog

2019-08-02
20:36
2019-08-02
20:43
Forrás
Pannon RTV
Proizvođači nisu zadovoljni ni otkupnim cenama, a i prinos je podbacio.

Zbog nedostatka radne snage se duvan u okolini Tornjoša gaji samo u porodičnoj režiji. Ove godine je i prinos podbacio, kaže Nandor Molnar i napominje da je to zbog velikih prolećnih kiša, a sada kada je trena, nema je.

Duvan je nekada donosio lep prihod, ali su zbog pada cene i nestašice radne snage mnogi odustali od njegovog gajenja. Laslo Bata iz Bogaraša je pre dve godine povadio duvan jer ako nema porodice koja se time zajednički bavi, proizvodnja je nemoguća.

Irenka Sikora iz Tornjoša se bavi duvanom na tradicionalan način, koji će da sazreva do jeseni, a zatim ide na ocenjivanje, a uslovi su strogi. Sada se traže listovi tamnije boje, a prije su cenili žuti, no to sada ne odgovara, traže se tamniji.

Proizvođači odustaju od duvana prvenstveno zbog niskih cena, farika plaća 2 evra za prvorazrednu robu. Tibor Tot iz Tornjoša zato ove godine radi na samo jednom jutru. On kaže da se otkupna cena nije menjala već deset godina, cigarete poskupljuju, satnice poskupljuju, nafta i računice više nema, uzgaja se iz hobija, kao što neki idu da pecaju – kaže on.

Proizvođači kažu da bi cena prvoklasnog duvana trebala da bude barem 300 dinara da bi proizvodnja bila isplativa.

duvan
prinos
proizvođači
otkupna cena
Nandor Molnar
kiša
cigareta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije