Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Prinos duvana niži od očekivanog

2019.08.02
20:36
2019.08.02
20:43
Forrás
Pannon RTV
Proizvođači nisu zadovoljni ni otkupnim cenama, a i prinos je podbacio.

Zbog nedostatka radne snage se duvan u okolini Tornjoša gaji samo u porodičnoj režiji. Ove godine je i prinos podbacio, kaže Nandor Molnar i napominje da je to zbog velikih prolećnih kiša, a sada kada je trena, nema je.

Pannon RTV/Juhász Géza

Duvan je nekada donosio lep prihod, ali su zbog pada cene i nestašice radne snage mnogi odustali od njegovog gajenja. Laslo Bata iz Bogaraša je pre dve godine povadio duvan jer ako nema porodice koja se time zajednički bavi, proizvodnja je nemoguća.

Pannon RTV/Juhász Géza

Irenka Sikora iz Tornjoša se bavi duvanom na tradicionalan način, koji će da sazreva do jeseni, a zatim ide na ocenjivanje, a uslovi su strogi. Sada se traže listovi tamnije boje, a prije su cenili žuti, no to sada ne odgovara, traže se tamniji.

Pannon RTV/Juhász Géza

Proizvođači odustaju od duvana prvenstveno zbog niskih cena, farika plaća 2 evra za prvorazrednu robu. Tibor Tot iz Tornjoša zato ove godine radi na samo jednom jutru. On kaže da se otkupna cena nije menjala već deset godina, cigarete poskupljuju, satnice poskupljuju, nafta i računice više nema, uzgaja se iz hobija, kao što neki idu da pecaju – kaže on.

Pannon RTV/Juhász Géza

Proizvođači kažu da bi cena prvoklasnog duvana trebala da bude barem 300 dinara da bi proizvodnja bila isplativa.

duvan
prinos
proizvođači
otkupna cena
Nandor Molnar
kiša
cigareta

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.