Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Priprema đaka za malu maturu u organizaciji VM4K

2020-01-25
18:09
2020-01-25
18:15
Forrás
Pannon RTV
Mađarski jezik, matematika, geografija, istorija, biologija, fizika i hemija. Ove predmete moraju osnovci pripremiti za malu maturu. U tome im pomaže VM4K.

Institucija za njih organizuje pripremu. Prvog dana pripreme je vladalo veliko interesovanje u sali za sastanke Medijske kuće Panon.

Tek je januar, ali učenici osmih razreda se uveliko spremaju za srednju školu. Ovo je veoma dobro, jer im budućnost zavisi od male mature, ona određuje u kojoj srednjoškolskoj ustanovi  mogu nastaviti školovanje.

Matematika zadaje veliku glavobolju većini učenika. Međutim, uz velike napore može se postići željeni rezultat. Dorka Turu, učenica OŠ “Ištvan Sečenji” u Subotici se prijavila za pripremnu nastavu Vojvođanskog mađarskog centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu (VM4K) da joj ni jedan predmet ne bude problem: “Da mi rezultati na prijemnom budu bolji.”

Većina učenika je odlučna. Oni već znaju gde bi voleli da nastave školovanje. Edvin Dudaš, učenik OŠ “Đuro Salaj”, Subotica: “Želim da idem u Politehničku školu, da učim za grafičara, došao sam da bolje prođem maturu.”

U subotu prepodne učenici su pripremali grografiju. Ispunili su anketni test a zatim počeli da rade. Na kraju pripremne nastave ih čeka novi test koji će pokazati koliko su uspeli da nauče -  rekla je Marta Petkovič, nastavnik grografije: “Napravila sam anketu, na osnovu čega ćemo raditi kasnije. Započinjemo sa nastavnim planom i programoma. Moj cilj je da svako proceni na kom je nivou  i koliko još mora naučiti do male mature, kako bi što efikasnije položio geografiju.”

Na pripremnoj nastavi učestvovalo je 70 učenika iz vojvođanskih škola. Tamaš Košanji, stručni referent VM4K: “Važno je, jer su osmaci od 13, 14, 15 godina suočeni sa ogromnom odlukom. Oni žele da donesu ovu odluku što bolje. Međutim, uslov za to je da se položi mala matura. Želimo da pomognemo učenicima da ono što su zamislili, ono što im je želja, da upišu željenu srednju školu ili gimnaziju.”

Zbog velikog interesovanje VM4K je pokrenuo još jednu grupu, koja od 1. februara počinje pripreme za malu maturu.

mala matura
VM4K
Marta Petković
Subotica
mađarski jezik

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.