Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Pripreme za 20. Dane kulture Torde

2021.12.24
18:35
2021.12.24
18:43
Forrás
Pannon RTV
U 2021. godini Torda je trebala da obeleži 245 godina od ponovnog naseljavanja i na redu je bilo održavanje 20. Dana kulture. Oba programa su odložena.

U međuvremenu, i dalje opada broj stanovnika u ovom banatskom selu. Ove godine rođene su tek tri bebe. Uprkos tome, doteruju Dom kulture, jer bi već u januaru hteli da pokrenu niz kulturnih manifestacija.

U odnosu na prošlu godinu, u Tordi je mnogo više aktivnosti vezanih za Božić. Učenici osnovnih škola i deca u obdaništu dobila su poklon paketiće, a župna crkva posvećena Svetom Ivanu Nepomuku ukrašava se za božićne mise. Istovremeno, završena je obnova kuhinje Doma kulture, što je ostvareno zahvaljujući uspešnom konkursu Fondacije za razvoj sela Torontal Torda.

„Pokazalo se da je kuhinja Doma kulture premala, jer kada organizujemo nastupe imamo i više stotina učesnika i onih koji nastupaju. Proširili smo kuhinju. Ovde smo izgradili jedan stalak sa usisivačem pare. Srušili smo jedan zid, i što je najvažnije zamenili prozore" kaže Valerija Salma, sekretar MZ Torda.

Pannon RTV/Lukács Attila

Mada je u Tordi sve manje mladih, u selu funkcioniše više od deset udruženja građana. Oni međusobnom saradnjom nastoje da popune prazninu koju ostavlja iseljavanje.

Susreti zajednice su ono što povezuje meštane u selu, motivišu na povratak raseljene i dovode i goste. Zbog epidemiološke situacije ove godine u Tordi održan je samo deo planiranih susreta.

„Uspeo je samo deo Dana sela i Festival kukuruza. Ono što je za nas važno je da se pripremamo za 20. Dane kulture Torde. Oni su trebali biti održani ove godine. To, na žalost nije uspelo. Nadamo se da ćemo naredne godine, 22. januara za kada planiramo otvaranje, uspeti da pokrenemo niz manifestacija" kaže Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.

Pannon RTV/Lukács Attila

Dom kulture u selu podignut je 1983. godine i uz podršku iz zemlje i iz države matice nastoje da ga neprestano obnavljaju i doteruju. Ove godine je velika sala dobila nove stolice, obnovljena je i scena. Imaju planove i za dalje.

„Obnova je pre svega potrebna u ulicama Tanačić Mihalja i Kiš Ferenca. Imamo obećanje iz opštine da ćemo naredne godine to uspeti da ostvarimo iz opštinskih izvora. I ono što nam je svima važno, što nam je već odavno sanjani san, da napokon izgradimo i fiskulturnu salu" kaže Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.

Pannon RTV/Lukács Attila

Započela je i obnova Omladinskog doma, koji će u budućnosti biti centar nevladinih organizacija.

Torda
Dani kulture
Dani kulture u Tordi

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.