Ugrás a tartalomra

Pripremljena dokumentacija za proširenje graničnog prelaza Santovo – Bački Breg

2023.01.25
17:01
2023.01.25
17:49
Forrás
Pannon RTV
Danas je održana završna konferencija povodom proširenja graničnog prelaza Bački Breg – Santovo. Ovo ulaganje deo je prekogranične saradnje, a sa proširenjem graničnog prelaza može započeti i teretni saobraćaj.

Domaćin konferencije bio je Zavod za urbanizam Vojvodine.

Završna konferencija održana je povodom okončanja izrade dokumentacije za proširenje graničnog prelaza Bački Breg – Santovo i o čijim pojedinostima je govorio Ištvan Pastor. Predsednik Skupštine Vojvodine je istakao da su sa tim stvorene mogućnosti da, ukoliko za to budu obezbeđeni i finansijski izvori, započne razvoj graničnog prelaza.

„To je važno jer je u ovom trenutku neverovatno velik pritisak na onim graničnim prelazima gde se odvija teretni saobraćaj. To su u prvom redu prelazi na autoputu, odnosno Kelebija. Ostvarivanjem ovog projekta otvara se mogućnost da i kamioni sa teretom od preko 3,5 tone idu preko graničnog prelaza Bački Breg – Santovo, što sada, u ovom trenutku, nije moguće. Sa realizacijom projekta na našoj strani bile bi otvorene dve trake za kamionski saobraćaj, jedna traka za prelaze sa specijalnim teretom, odnosno dve trake za putnički saobraćaj. Isto ovakvo proširenje može se očekivati i sa mađarske strane.“

Na završnoj konferenciji pomenut je i jedan novi početak na temu projekta – rekao je Nemanja Erceg. Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine je dodao da je ova investicija značajno infrastrukturno ulaganja ne samo za Srbiju već i za čitavu Vojvodinu.

„Sa velikim novim investicijama svakako tu su i granični prelazi koji su i te kako opterećeni, svakako prema Mađarskoj, tako da na ovaj način proširenjem kapaciteta dobijamo brže kretanje robe i kapitala, a samim tim kretanje ljudi, što su neke od osnovnih evropskih vrednosti.“

Prošireni granični prelaz povezao bi se sa planiranim magistralnim putem Sombor – Kikinda, što bi okolnim naseljima donelo ekonomsku korist – čulo se na skupu. Projekat je realizovan u saradnji Infrastrukturnog razvoja Mađarske, JP „Putevi Srbije“ i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

granični prelaz
Santovo-Bački Breg
Ištvan Pastor
Nemanja Erceg

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.