Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/archívum

Pripremljena dokumentacija za proširenje graničnog prelaza Santovo – Bački Breg

2023.01.25
17:01
2023.01.25
17:49
Forrás
Pannon RTV
Danas je održana završna konferencija povodom proširenja graničnog prelaza Bački Breg – Santovo. Ovo ulaganje deo je prekogranične saradnje, a sa proširenjem graničnog prelaza može započeti i teretni saobraćaj.

Domaćin konferencije bio je Zavod za urbanizam Vojvodine.

Završna konferencija održana je povodom okončanja izrade dokumentacije za proširenje graničnog prelaza Bački Breg – Santovo i o čijim pojedinostima je govorio Ištvan Pastor. Predsednik Skupštine Vojvodine je istakao da su sa tim stvorene mogućnosti da, ukoliko za to budu obezbeđeni i finansijski izvori, započne razvoj graničnog prelaza.

„To je važno jer je u ovom trenutku neverovatno velik pritisak na onim graničnim prelazima gde se odvija teretni saobraćaj. To su u prvom redu prelazi na autoputu, odnosno Kelebija. Ostvarivanjem ovog projekta otvara se mogućnost da i kamioni sa teretom od preko 3,5 tone idu preko graničnog prelaza Bački Breg – Santovo, što sada, u ovom trenutku, nije moguće. Sa realizacijom projekta na našoj strani bile bi otvorene dve trake za kamionski saobraćaj, jedna traka za prelaze sa specijalnim teretom, odnosno dve trake za putnički saobraćaj. Isto ovakvo proširenje može se očekivati i sa mađarske strane.“

Na završnoj konferenciji pomenut je i jedan novi početak na temu projekta – rekao je Nemanja Erceg. Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine je dodao da je ova investicija značajno infrastrukturno ulaganja ne samo za Srbiju već i za čitavu Vojvodinu.

„Sa velikim novim investicijama svakako tu su i granični prelazi koji su i te kako opterećeni, svakako prema Mađarskoj, tako da na ovaj način proširenjem kapaciteta dobijamo brže kretanje robe i kapitala, a samim tim kretanje ljudi, što su neke od osnovnih evropskih vrednosti.“

Prošireni granični prelaz povezao bi se sa planiranim magistralnim putem Sombor – Kikinda, što bi okolnim naseljima donelo ekonomsku korist – čulo se na skupu. Projekat je realizovan u saradnji Infrastrukturnog razvoja Mađarske, JP „Putevi Srbije“ i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

granični prelaz
Santovo-Bački Breg
Ištvan Pastor
Nemanja Erceg

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.