Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pripremni kamp za prijemni u Novom Sadu

2018.04.29
08:49
Forrás
RTV Pannon
Preko 70 srednjoškolaca učestvuje na pripremnom kampu za prijemni u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta. Dvodnevni kamp se održava u Novom Sadu.

U subotu ujutru u studentski dom “Evropa” uselilo se 70 mladih. Srednjoškolci su stigli sa teritorije cele Vojvodine.

Reka Kobrehel je stigla iz Jazova: “Izabrala sam da se prijavim u kamp, jer planiram polagati  ispit srednjeg stepena iz engleskog u toku maju, to jest iz engleskog moram maturirati sa visokom ocenom i smatram ovo dobrom prilikom za to.”

“Mogu pogledati studentski dom, ako slučajno stignem ovde da znam gde ću stanovati, ako uspem upisati pakultet. Ovde pomažu, daju programe na osnovu čega mogu napredovati” – kaže Atila Benjak iz Sombora.
Đaci su već učestvovali na kabinetskim pripremama, koje su bile organizovane u Subotici i Senti. Cilj programa je što bolja priprema maturanata za prijemne ispite na fakultetima širom Srbije, te su učenici mogli birati među 10 nastavnih predmeta.

“Deca dolaze sa svih strana, iz raznih škola sa raznim programima. Sa jedne strane imamo gimnazijalce, sa druge đake iz stručnih škola, gde je nastavni plan veoma različit, znači oni uče gradivo na raznim nivoima, i sada ove razlike pokušavamo  da izbalansiramo” – rekla je Piroška Tolnai, profesorica mađarskog jezika i književnosti.

Pripremna nastava u martu je segment celokupnog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Đaci koji učestvuju u pripremnom kampu su smešteni u studentski dom “Evropa”.

Marta Petkovič, članica IO MNS: “Naravno, kad već ima ovakve prilike da deca dođu na dva dana u Novi Sad i na licu mesta se upoznaju sa mogućnostima ovog kolegijuma i upoznaju sistem, onda iskoristimo ovu mogućnost.”

Pripremne aktivnosti za prijemni se odvijaju u učionicama novosadske osnovne škole “Jožef Atila”. Nakon dvodnevnog pripremnog kampa kabinetske pripreme se nastavljaju u Subotici i Senti.

Novi Sad
Mađarski Nacionalni Savet
pripremni kamp
prijemni ispit

Najnovije

14:17, Frissítve: 17:05

Srbija može da koristi mađarska skladišta gasa

Srbija će imati mogućnost da koristi mađarska skladišta prirodnog gasa, kako bi se pripremila za zimu – dogovor o tome su u Budimpešti postigli ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.
18:38, Frissítve: 18:48

Potrebne su nam moderne mašine i inovacije

Mnogi posetioci Sajma poljoprivrede u Novom Sadu žele da kupe savremenu mehanizaciju. Ta investicija je, međutim, veoma velika - kažu proizvođači. Svako ko može, pokušava da se razvija koristeći razne konkurse.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.