Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Prirpemaju se mađarski udžbenici

2019-09-19
19:00
2019-09-19
19:09
Forrás
Pannon RTV
Nije greška izdavača što se još nisu pojavili novi udžbenici na jezicima nacionalnih manjina – rekao je juče ministar prosvete.

Mladen Šarčević smatra da su često manjinski nacionalni saveti krivi za kašnjenje udžbenika. Anamaria Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete kaže da se to ne odnosi na Mađarski nacionalni savet, jer MNS tačno zna šta mu je zadatak i ispunjava ga. Udžbenici na mađarskom jeziku se inače pojavljuju u izdanju državne izdavačake kuće i pet samostalnih izdavača.

Od 2018. godine u Srbiji je na snazi novi novi nastavni plan. Prošle godine, učenici prvog i petog razreda, a ove godine drugog i šestog razreda ponovo su bez novih knjiga počeli školsku godinu. Najstariji sin Viole Varga Dioši, sada je učenik drugog razreda. Poput mnogih drugih vršnjaka i on koristi stare udžbenike.

„Svi udžbenici su isti kao oni iz kojih su učile i prethodne generacije, s tim da će se navodno za predmet poznavanje prirode uskoro pojaviti novi udžbenik. To ćemo da sačekamo, do tada deca uče iz fotokopija i drugih alternativh pomoćnih sredstava" kaže Viola Varga Dioši, roditelj.

Földrajz tankönyv

Nekoliko manjinskih nacionalnih zajednica ima manje od 20 hiljada članova, i one imaju veoma malo dece – rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

„Zbog toga smo promenili zakon o udžbenicima da bi rešili problem udžbenika sa malim tiražom. Dakle, velikim ili srednjim izdavačima, kojima nije isplativo da štampaju u tolikom tiražu,  oni treba da uplate samo dva odsto od bruto iznosa, a  ostalo će nadoknaditi Zavod za izdavanje udžbenika. Što se tiče vremena čekanja kod izdavača, ono će biti veoma kratko. Zastoj u proceduri uvek nastane kod toga da određena nacionalna manjina nije obezbedila dovoljno lektora ili recenzenata, zbog toga ih stalno požurujemo" rekao je Mladen Šarčević, ministar obrazovanja.

Izjava ministra se uopšte ne odnosi na mađarsku nacionalnu zajednicu – rekla je Anamaria Viček za Panon RTV. Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete naglašava da, s jedne strane, mađarska nacionalna manjina nije malobrojna, s druge strane MNS tačno zna koji su mu zadaci i ispunjava ih. Ističe da postoje nacionalni saveti u čijem slučaju ima mnogo problematičnih okolnosti oko izdavanja udžbenika na manjinskom jeziku. U sada zvaničnom katalogu udžbenika najviša ima udžbenika na mađarskom jeziku.

„Ni jedna druga manjina ne raspolaže sa tolikim brojem odobrenih, i na osnovu novog programa pripremljenih udžbenika, kao mađarska nacionalna manjina. U tom smislu možemo biti potpuno mirni, i izjava ministra se ne odnosi na nas. Naravno, i u budućnosti ćemo sve uraditi na polju saradnje sa MNS-om da se mađarski udžbenici i u narednom periodu se pojavljuju u ovom tempu, tako da  sledeći obaveze i obećanja u narednom periodu biće obezbeđeni udžbenici" kaže Anamaria Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete.

Ove godine, za prvi i peti razred pojavili su se svi udžbenici, osim jednog, knjige za drugi i šesti razred se sada pripremaju. Sledeći zadatak je da do novembra, kada se pojavljuje naredno proširenje kataloga, da budu završene i ostale knjige za drugi i šesti razred – rekla je državna sekretarka. Tako će od drugog polugodišta ovi udžbenici biti na raspolaganju đacima i nastavnicima.

udžbenici
Mladen Šarčević
Anamaria Viček
Mađarski nacionalni savet

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.