Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu puštene u saobraćaj

2019-12-09
21:12
Forrás
Pannon RTV
Posao je urađen uz pomoć Evropske unije.

Nove saobraćajnice su između ostalih obišli, Sam Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. "Žeželjev most" je otvoren za saobraćaj u septembru prošle godine, a sada je završena i izgradnja pristupnih saobraćajnica.

Imre Kern, državni sekretar za saobraćaj: „Izgrađeno je više od dva kilometra saobraćajnica. Isti toliko biciklističkih staza, pešačka staza i stotinjak kandelabera za osvetljenje. Kada sve to sumiramo, to je jedan ogroman posao koji smo uradili sa sredstvima Evropske unije."

Izgradnju pristupnih saobraćajnica je Evropska unija pomogla sa oko četiri i po miliona evra. Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada: „Novosađani su zavoleli novi "Žeželjev most" i drago nam je da sada imamo i nešto što kod starog mosta nije postojalo. Dobro dizajnirane, dobro izgrađene pristupne saobraćajnice, odnosno mnogo bolji ulaz i izlaz na sremskoj strani mosta."

Za most je izgrađen i jedan železnički podvožnjak. Od radova je preostalo samo uređenje Petrovaradinskog šetališta, odnosno kompletan završetak pešačke i biciklističke staze. Planirano je da to bude završeno do proleća.

Sam Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji: „Evropska unija je naporno radila na ovom projektu. Izgradnju mosta su podržali sa ukupno 36 miliona evra. Smatram da je uz saradnju ovdašnje vlasti i  Evropske unije ostvaren jedan sjajan projekat. "

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva je izrazila zadovoljstvo završenim radovima i ujedno je izvestila prisutne o drugim važnim projektima. Spomenula je i modernizaciju pruge koja povezuje Novi Sad i Suboticu. Prema njenim rečima, radovi će početi u martu sledeće godine i trebalo bi da traju dve godine. „Do jeseni 2021. godine imaćemo brzu železnicu koja povezuje Beograd i Novi Sad, i na kojoj će vozovi ići i 200 kilometara na sat. Stigli smo do završne faze pregovora za još jedan veliki i važan projekat, izgradnju "Fruškogorskog koridora."

Pored toga, proteklog vikenda uklonjen je poslednji stub starog "Žeželjevog mosta", i zahvaljujući tome sada se Dunavom može ploviti u njegovoj punoj širini.

Žeželjev most
Novi Sad
Imre Kern
Miloš Vučević
Zorana Mihajlović

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije