Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Privodi se kraju obnova crkve Svetog Antuna i „Mađarske kuće" u Bačkoj Palanci

2021.06.14
13:52
2021.06.14
14:01
Forrás
Pannon RTV
Lokalna crkva Svetog Antuna i „Mađarska kuća" bili su još pre nekoliko godina prazni i uništeni, sada su međutim nastanjeni, jer će meštani ove godine uz veliki napor uspeti da ih obnove.

Taj uspeh zajednice su u nedelju, na Dan Svetog Antuna, i proslavili.

Pannon RTV/Juhász Géza

Nije lako biti Mađar, posebno ne u Bačkoj Palanci. Samo su manje od četiri odsto, od oko 36 hiljada stanovnika ovog južnobačkog naselja, Mađari. Oni međutim daju sve od sebe da ojačaju ovdašnju zajednicu.

Obnova crkve Svetog Antuna i „Mađarske kuće" u Bačkoj Palanci počela je pre sedam godina. Ove godine izgleda da će posao biti završen.

Zoltan Farago, predsednik Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Večera Šandor" iz Bačke Palanke: „Spasili smo jednu lepu zgradu, i dobili smo na taj način jedan zaista dobar prostor, bogat kulturnim događajima."

Pannon RTV/Juhász Géza

Ovaj objekat je dom različitih kulturnih društava, hora i sekcije ručnih radova. Ova zadnja je do sada radila u jednom objektu koji je u veoma lošem stanju, ali zahvaljujući ovoj obnovi sada su mogli da se presele na novu lokaciju.

Gabrijela Kovačević, potpredsednica Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Večera Šandor" iz Bačke Palanke: „Trenutno nas ima četvoro ili petoro. Bavimo se ručnim radovima, ali pravimo i kolače."

Pannon RTV/Juhász Géza

Obnovu su podržali Opština Bačka Palanka, Vlada Mađarske i Mađarski nacionalni savet.

Branislav Šušnjica, predsednik Opštine Bačka Palanka: „Kao što smo to i vernicima rekli, ovaj dan je pre svega zasluga mađarske zajednice u Bačkoj Palanci."

Prazničnu misu je vodio Čaba Paško, župnik sa Kelebije, nakon čega su pozvani gosti pogledali radove na crkvi Svetog Antuna i na „Mađarskoj kući".

Pannon RTV/Juhász Géza

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Negde ovde, u ovoj duhovnosti, meštani Bačke Palanke, Mađari koji ovde žive, traže identitet koji mi moramo da ojačamo, a u tome će, ja verujem u to, i ova obnovljena zgrada pomoći na odgovarajući način."

Vera, rad i strpljenje. To je potrebno za jačanje mađarskih zajednica u rasejanju - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Vidim da smo uspeli da postignemo to da ljudi ne kriju da su Mađari, već to sa ponosom prihvataju, čak i onda ako im je teško da izgovore tu rečenicu, čak i onda ako na srpskom izgovaraju rečenicu da se izjašnjavaju kao Mađari. Smatram da je to jedna ogromna stvar, i to daje smisla, između ostalog, onim naporima koji su slični onome što se dešava ovde u Bačkoj Palanci."

Posle mise i obilaska zgrade meštani su ugostili prisutne.

Bačka Palanka
obnova
Jene Hajnal
Ištvan Pastor
Nacionalni savet Mađara

Najnovije

16:59, Frissítve: 17:26

Karavan „Izađi mi na teglu" gostovao u Velebitu

Na jedan dan Velebit je postao glavni grad ajvara. Takmičenje u pripremi ajvara organizovano je šesti put. Polufinale takmičenja ove godine biće organizovano u 12 naselja širom Srbije. Najbolji učesnik ovdašnjeg takmičenja učestvovaće u finalu, 9. ok
16:17, Frissítve: 16:35

Biciklom oko Bačkotopolskog jezera

Kao i svake godine, serija programa održanih povodom obeležavanja Dana Bačke Topole, i ove godine je završena porodičnom biciklističkom turom. Danas pre podne okupilo se oko 150 biciklista, kako bi zajedno vozili oko Bačkotopolskog jezera.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.