Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Problemi sa snabdevanjem preparatima za zaštitu bilja

2021.10.18
19:15
2021.10.18
19:31
Forrás
Pannon RTV
Ponuda opada, a cene rastu - u poljoprivrednim prodavnicama se može dobiti sve manje preparata za zaštitu bilja.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Bez njih većina poljoprivrednika neće moći efikasno proizvoditi, jer se protiv štetočina – kojih svake godine ima sve više i više - mogu braniti samo hemijskim tretmanom.

Na poljoprivrednom zemljištu se odvijaju jesenji radovi, ali su poljoprivrednici već sada nervozni razmišljajući o tome kako će i sa kojim pesticidima uspeti da zaštite svoje useve. Nedavno je naime proizvodnja određenih pesticida prestala, a i trgovačke cene su naglo porasle.

Jožef Madar, proizvođač, Orom: „Problem sa zaštitom biljaka je u tome što će preparate koje smo do sada koristili verovatno zabraniti, i ne znamo gde će moći da se nabave, niti sa čime ćemo moći da ih zamenimo. To će biti veoma važno, jer uzalud smo zasejali, i lepo je niklo, ako ga kasnije unište štetočine, onda opet neće biti repice."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Hemikalije koje se koriste u poljoprivredi, uglavnom su neorganska đubriva: veštačka đubriva, herbicidi, sredstva za zaštitu bilja kao što su insekticidi i preparati za prskanje. Broj i vrsta pesticida i veštačkog đubriva, povećavali su se poslednjih godina paralelno sa razvojem poljoprivrede. Bez njihove upotrebe, većina poljoprivrednika neće moći efikasno proizvoditi, jer će se morati zaštititi od novih štetočina i biljnih bolesti. Jožef Šandor iz Gornjeg Brega već godinama prodaje hemijska sredstva. Prema njegovim rečima, strah proizvođača je opravdan, mnogo preparata za zaštitu bilja je zabranjeno, ali ima i onih koji se u Srbiji još ne mogu nabaviti.

Jožef Šandor, distributer, Gornji Breg: „Postoji veoma velika potražnja za preparatima, ako je još po staroj ceni. Suočavamo se sa tim i sve što smo mogli, nabavili smo po staroj ceni, i to možemo ponuditi, ali nažalost, ne možemo sve nabaviti, jer ne stižu sirovine iz Kine, kasne, što će možda doći na police negde na proleće."

Poljoprivredni proizvođači pokušavaju da hemijski tretman primenjuju samo onda kada nema drugog rešenja. Zainteresovani su istakli da je upotreba organskih preparata u poljoprivredi na našim prostorima još uvek tek na samom početku.

poljoprivreda
zaštita bilja
štetočina

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.