Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Problemi u govedarstvu – smanjen izvoz, ali i otkup

2020.05.12
20:02
2020.05.12
20:13
Forrás
Pannon RTV
Državnom pomoći Srbija pokušava da ublaži probleme odgajivača goveda izazvane epidemijom korona virusa.

U proteklom periodu otežan je položaj odgajivača goveda – smanjen je izvoz, ali i otkup goveda. Pred izbijanje epidemije za kilogram tovnih goveda moglo se dobiti i do dva evra, cena je trenutno između 1,70 i dva evra – kažu odgajivači goveda.

Stočari od države dobijaju tri hiljade dinara po grlu, ali i to samo za 10 grla, u ukupnom iznosu od 30 hiljada dinara. Od ovoga su izuzeti odgajivači goveda, jer za tovna goveda ne sledi pomoć koja se daje zbog štete izazvane epidemijom korona virusa.

Pannon RTV

Jožef Madar, odgajivač iz Oroma kaže da bi dobro došla pomoć jer je u protekla dva meseca smanjen izvoz i pala otkupna cena: „Smanjena je i potražnja za tovnom junadi, i to povlači za sobom da su i cene otišle dole, ne samo što su smanjene, već su na veoma niskom nivou, ali i potražnja je veoma mala, i ne može se prodati tovna stoka. U sadašnjem trenutku, koliko znam, ako gledamo u evrima, može se prodati za cenu između 1,70 do dva evra, ali za dva evra treba da je veoma lepo june ekstra kvaliteta."

Pannon RTV

Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika iz Kanjiže s tim u vezi kaže da su se mnogi preorijentisali od proizvodnje mleka na tov goveda, koje trenutno otkupljuju vojvođanske robne rezerve u razmenu za 15,9 kilograma kukuruza. To važi samo za junad do 500 kilograma, a za one preko te težine cenu određuju klanice: „Ne znamo cenu kukuruza, dakle, odgajivači još ne znaju po kojoj ceni su prodali junad. U proseku izaći će cena oko 2,10 do 2,15 evra, to zavisi od dnevne cene kukuruza, u trenutku kada se radi obračun. Ono što je druga velika briga, da robne rezerve priznaju samo bikove do 500 kilograma, a preko toga mora se prihvatiti cena koju proizvođaću daju klanice na dnevnoj bazi. Dakle, ovde dnevni prosek, za bika od 700 kilograma se ne može pomnožiti sa  prosekom od 2,15 do 2,20 evra."

Predsednica Udruženja poljoprivrednika dodaje da su vojvođanske robne rezerve otkupile mnogo manje goveda nego što je kod stočara, što predstavlja problem za one koji rade u ovoj poljoprivrednoj grani.

govedarstvo
izvoz
otkup

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.