Ugrás a tartalomra

Problemi u govedarstvu – smanjen izvoz, ali i otkup

2020.05.12
20:02
2020.05.12
20:13
Forrás
Pannon RTV
Državnom pomoći Srbija pokušava da ublaži probleme odgajivača goveda izazvane epidemijom korona virusa.

U proteklom periodu otežan je položaj odgajivača goveda – smanjen je izvoz, ali i otkup goveda. Pred izbijanje epidemije za kilogram tovnih goveda moglo se dobiti i do dva evra, cena je trenutno između 1,70 i dva evra – kažu odgajivači goveda.

Stočari od države dobijaju tri hiljade dinara po grlu, ali i to samo za 10 grla, u ukupnom iznosu od 30 hiljada dinara. Od ovoga su izuzeti odgajivači goveda, jer za tovna goveda ne sledi pomoć koja se daje zbog štete izazvane epidemijom korona virusa.

Jožef Madar, odgajivač iz Oroma kaže da bi dobro došla pomoć jer je u protekla dva meseca smanjen izvoz i pala otkupna cena: „Smanjena je i potražnja za tovnom junadi, i to povlači za sobom da su i cene otišle dole, ne samo što su smanjene, već su na veoma niskom nivou, ali i potražnja je veoma mala, i ne može se prodati tovna stoka. U sadašnjem trenutku, koliko znam, ako gledamo u evrima, može se prodati za cenu između 1,70 do dva evra, ali za dva evra treba da je veoma lepo june ekstra kvaliteta."

Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika iz Kanjiže s tim u vezi kaže da su se mnogi preorijentisali od proizvodnje mleka na tov goveda, koje trenutno otkupljuju vojvođanske robne rezerve u razmenu za 15,9 kilograma kukuruza. To važi samo za junad do 500 kilograma, a za one preko te težine cenu određuju klanice: „Ne znamo cenu kukuruza, dakle, odgajivači još ne znaju po kojoj ceni su prodali junad. U proseku izaći će cena oko 2,10 do 2,15 evra, to zavisi od dnevne cene kukuruza, u trenutku kada se radi obračun. Ono što je druga velika briga, da robne rezerve priznaju samo bikove do 500 kilograma, a preko toga mora se prihvatiti cena koju proizvođaću daju klanice na dnevnoj bazi. Dakle, ovde dnevni prosek, za bika od 700 kilograma se ne može pomnožiti sa  prosekom od 2,15 do 2,20 evra."

Predsednica Udruženja poljoprivrednika dodaje da su vojvođanske robne rezerve otkupile mnogo manje goveda nego što je kod stočara, što predstavlja problem za one koji rade u ovoj poljoprivrednoj grani.

govedarstvo
izvoz
otkup

Najnovije

14:14, Frissítve: 16:37

Tradicionalni svinjokolj u Sajanu

Meštani Sajana su prvi put organizovali tradicionalni svinjokolj u godini pre epidemije korona virusa. Nakon prinudne pauze, juče je ponovo održana manifestacija u organizaciji lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
15:13, Frissítve: 16:19

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.