Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Produženi vikend su mnogi iskoristili da posete Zoološki vrt Palić

2020-02-17
14:59
2020-02-17
15:09
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući lepom vremenu, gosti su došli iz skoro čitave zemlje. Broj životinja u Zoološkom vrtu se inače neprestano povećava. Novi stanovnici su zadnji put stigli u novembru prošle godine.

Dvogrba kamila je jedna, u većoj meri pripitomjena vrsta srednjoazijske kamile. Proteklih godina je lov do te mere smanjio broj životinja koje žive u divljini, da skoro možemo govoriti o opasnosti od izumiranja. Dvogrba kamila se inače odlično prilagodila zimskim vremenskim uslovima. Zimi može da podnese i temperature do minus 29 stepeni, a leti vrućinu do plus 40 stepeni. Takođe dobro podnosi i nedostatak hrane i vode.

Ranije je u Zoološkom vrtu Palić bio samo jedan primerak, ali je u novembru 2019.godine ta životinja dobila svog para.

Mnogo su već u ponedeljak, već rano pre podne krenuli u Zoološki vrt. Posetioci, ali i stanovnici zoološkog vrta su uživali u neobično toplom vremenu. Ana Klem Aksentijević je došla iz Novog Sada sa svojom porodicom:
"Lepo je vreme, državni je praznik, a ja sam bila sama sa decom, pa mi se činila kao dobra ideja.
- Kako vam se dopada Zoološki vrt Palić?
- Veoma je lepo, mi smo bili već mnogo puta, a sada upravo gledamo koja životinja spava, a koja ne spava. Jako volimo da dođemo ovde, čisto je, uredno i uvek jako zanimljivo.“

Leon Milašinović je sa roditeljima došao iz Bajše: "Zato što sam već davno bio, i da se ponovo sretnem sa životinjama, jer sam već davno video životinje u Zoološkom vrtu Palić."

Danas se sa životinjama više ne trguje.  Životinje se međusobno poklanjaju posredstvom Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma. Na taj način se i Zoološki vrt Palić konstantno širi - naglasio je Tibor Janoši, veterinar u toj ustanovi. On je istakao da je poslednji put novi stanar stigao u novembru 2019. godine: „Iz Hrvatske, iz Zoološkog vrta u Osijeku je stigla dvogrba kamila uz našu kamilu. Sada su u paru i nadamo se da će pre ili kasnije biti prinove, ali to već ne zavisi od nas. Došao je takođe i merkat. Tu je takođe bio samo jedan primerak, sada ih je dvoje. To smo takođe dobili iz Zoološkog vrta iz Osijeka."

On je takođe dodao da bi Zoološki vrt na Paliću mogao da dobije i azijskog slona, ali za držanje te životinje ne postoje propisani uslovi. Za to bi bili potrebni objekti i prateći mobilijar za čiju izgradnju je potrebna investicija od oko jedan i po do dva miliona eura. Međutim, nova životinja se očekuje već ovog meseca, ili najkasnije u martu, i to iz Zoološkom vrta u Rimu.

A Zoološki vrt u Budimpešti će uskoro obezbeditii životinju koja još nije bila na Paliću. Dolaze dve ženke i jedna mužjak agutija. To su ogromni biljojedi koji liče na zečeve.

Zoološki vrt
Palić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Vučić: uvodimo nove mere

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio: pooštrava se zabrana kretanja za vikend ali i kućni ljubimcima je vraćen termin za šetnju.

1171 zaraženih koronavirusom u Srbiji

Zaraza je dijagnostikovana kod 111 ljudi u jednom danu. Testirano je 637 osoba, od tog broja je kod 526 osoba test bio negativan. Dosad je ukupno kod 5008 osoba urađen test