Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Proizvođači kukuruza i soje mogu ove godine da očekuju rekordan rod

2020-08-08
15:33
2020-08-08
18:05
Forrás
Pannon RTV
Iako avgust još može doneti neprijatna iznenađenja, poljoprivrednici se nadaju da će temperatura i dalje biti povoljna. Otkupne cene se još formiraju.

Većina poljoprivrednika ove godine očekuje veoma dobar rod kukuruza. Među njima je i Nandor Forgo, proizvođač iz Čantavira, koji je ove godine posejao kukuruz na 26 jutara. Prema njegovom mišljenju, cena će zavisiti od toga koliki će biti prinos. Kako kaže, obično se sa jednog jutra ne može očekivati veća zarada od bruto 50-60 hiljada dinara.

„Trenutno su u veoma dobrom stanju, iako smo u julu bili zabrinuti da neće biti kiše, ali sada izgleda da će rod biti dobar. Veoma se lepo razvijaju i ako ne usledi neko veoma toplo vreme ili oluja, možemo ove godine očekivati rekordan rod. Ja se nisam usudio saditi veoma gusto, jer sam se bojao da će to biti suša, ali će zato biti dobar rod."

Iako je njihova omiljena biljka kukuruz, svake godine seju i soju - kaže Gizela Moric, proizvođač iz Srbobrana. Ove godine će, izgleda,  i jedno i drugo dobro roditi. Iako soji sada ne bi prijao jedan duži period vrelog vremena, jer tek u avgustu počinje da razvija plod. Proteklih godina su upravo iz tog razloga prešli na kasnije sorte soje.

„Ova godina je donela više kiše, izgledaju lepo, tako da se očekuje dobar rod, e sad, da li će biti rekordan rod, to ne treba unapred tvrditi. Bićemo zadovoljni i prinosom od 20-22 metra, samo da cena ostane ta, koja je trenutno, jer sada za soju koja je u skladištu plaćaju 43 dinara. Nadamo se da će to zadržati i za novu soju, iako je postojala mogućnost i da se unapred proda soju, ali su za to plaćali samo 40 dinara."

Soja i kukuruz se ove godine uzgajaju i na oglednim parcelama Poljoprivredne stručne službe u Subotici. Hajnalka Bognar Pastor, inženjer za zaštitu bilja je rekla da se kukuruz veoma lepo razvija na tim parcelama, očekuje se prinos iznad 10 tona, ali to se ne odnosi na ceo region. Pojedini poljoprivrednici u naseljima na severu Bačke, žalili su se stručnoj službi da se stabljike nisu vezale onako kako bi trebalo. To je verovatno uzrokovano promenljivim vremenom.

„Ono što uglavnom napada kukuruz je kukuruzni plamenac, larva leptira pamukova sovica. U Poljoprivrednoj stručnoj službi nam je takođe povereno da pratimo te štetočine. Trenutno je u toku izleganje druge generacije kukuruznog plamenca, a kod semenskog kukuruza ili u slučaju kukuruza šećerca, tretman se preporučuje upravo sada. Budući da je to prilično komplikovano, obično ga ne preporučujemo u slučaju merkantilnog kukuruza, to se obično ne isplati."

Prema mišljenju stručnjaka, dobar rod se očekuje i na poljima soje, ali se u Subotici i njenoj okolini ne očekuje rekordan prinos. Kako ističe, soja se u Vojvodini uglavnom uzgaja u Srbobranu, Vrbasu i okolini Bečeja, jer joj tamo više odgovara i zemlja i vremenske prilike.

rekord
rod
kukuruz
soja
proizvođač
poljoprivrednici
Čantavir
prinos
Srbobran

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Korona ne miruje u Mađarskoj

Zvanični mađarski podaci o korona-virusu pokazuju da je u proteklih 24 časa umrlo osam, a zaraženo novih 894 mađarskih građana.

Indijanski kamp u Čantaviru

Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.