Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Proizvođači mleka nezadovoljni otkupnom cenom

2019.11.18
17:44
Forrás
Pannon RTV
Otkupne cene su niske, a troškovi rastu - žale se proizvođači mleka na severu Bačke, koji takođe smatraju da su i subvencije nedovoljne.

U prodavnicama cena jedne litre mleka iznosi najmanje 70 dinara, dok gazde sa manjim brojem grla ne dobijaju ni 30 dinara za litar sirovog mleka. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je nedavno boravio u Subotici i tada je obećao da će uskoro isplatiti zaostale prinadležnosti. Mnogi stočari su se naime žalili zbog zaostalih isplata za 2018. i 2019. godinu.

Na otkupnu stanicu na Šupljaku oko 15 lokalnih farmera svaki dan donosi oko 700-800 litara mleka. Cisterna Subotičke mlekare svaki drugi dan odnosi tih, oko 1500-1600 litara mleka, koje su sakupili proizvođači sa Šupljaka.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Osam krava muzara Đezea Telekija dnevno daju 40 litara mleka. Dobija 25 dinara po litru, što znači dnevnu zaradu od hiljadu dinara. Na taj način proizvodnja mleka nije baš isplativa. Đeze Teleki, proizvođač mleka, Šupljak: „Ako pogledamo cenu mleka, ne bih rekao. Možda sa ovih 7 dinara premije ili ako su umatičena grla, na to dobijamo 25 hiljada dinara za jednu kravu."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Šesnaest krava muzara porodičnog gazdinstva Zoltana Salme daje dnevno 300 litara mleka. Farmer sa Ludaša kaže da svu hranu za životinje moraju sami da proizvedu. Nije zadovoljan sa otkupnom cenom mleka, jer Mlekara manjim proizvođačima plaća manje: „Mali proizvođač dobija 25 dinara, a onaj koji ima 500-600 litara dobija 36-37 dinara po litru. Oni što imaju više od hiljadu litara dobijaju još više, ali ne znamo koliko. Mnogo zavisi i od kvaliteta, za to se dobija dodatni novac.  Veliki je problem što uzorak od umatičenih grla treba nositi na kontrolu svakog meseca."

Ti rezultati se uglavnom ne podudaraju sa rezultatima uzoraka koji su predati Subotičkoj mlekari, oni su mnogo slabiji i zato su veći odbitci, kaže farmer sa Šupljaka. Ministarstvo poljoprivrede već dve godine obećava da će u Srbiji biti jedna centralna, nezavisna laboratoriju kako bi proizvođači dobili preciznije podatke o kvalitetu mleka.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Srbija: „Formirali smo centralnu, nezavisnu laboratoriju, tako da će od trećeg kvartala sledeće godine početi plaćanje mleka na osnovu kvaliteta, jer će kvalitet svake litre mleka kontrolisati državna laboratorija. Ne kao do sada da neko samo lupi po stomaku. Tu mislim na mlekare. "

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Po mišljenju farmera, proizvodnja mleka nije isplativa, jer proizvodna cena jedne litre trenutno iznosi oko 40 dinara.

mlekarstvo
otkupna cena

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.