Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Proizvođačima 5.200 dinara po hektaru

2020-03-11
15:06
2020-03-11
19:38
Forrás
MTI
Registrovani poljoprivredni proizvođači do 30. aprila mogu da predaju zahteve za obnovu svog imanja i subvencije za obradive površine. Oko 450 hiljada gazdinstava ima pravo na subvencije.

Prolećna setva je na pragu, a kao i svake godine ratari računaju visinu potrebnih ulaganja. Zemljoradnici kažu da svaka pomoć dobro dođe, jer imaju velike izdatke.

„Koliko može da nam pomogne tih 5.200 dinara, mislim da je to pomoć za nedelju-dve, da proizvođači počnu prolećne radove, a za više od toga, nije dovoljno" kaže Ervin Kobrehel, senćanski ratar.

Prema rečima Ferenca Šotija, predsednika Udruženja poljoprivrednika „Gazdaker" iz Sente kaže da je zbog visokih cena osnovnih sirovina za proizvođače najvažnije da što pre dobiju državnu subvenciju: „Ima poljoprivrednika koji još nisu isplaćeni za robu koju su predali jesenas, ima nakupaca koji su propali i nisu mogli da isplate, ali su na kraju i to sredili."

Ministarstvo poljoprivrede za subvencije po osnovu obradive zemlje namenilo je 10 milijardi dinara. U Srbiji je registrovano 450 hiljada poljoprivrednih gazdinstava koji za površinu od milion i 850 hiljada hektara mogu da traže subvenciju od 5.200 dinara po hektaru.

poljoprivreda
proizvođač
gazdinstvo
subvencija
hetara
Ferenc Šoti
Senta

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije