Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Proizvođačima Bačkih Vinograda pogoduju gužve na graničnom prelazu

2019-07-22
19:37
2019-07-22
19:43
Forrás
Pannon RTV
Voćari koji žive na putu prema graničnom prelazu, na licu mesta prodaju gotovo svu robu, ne moraju izlaziti na pijacu. Većina umornih putnika kupuje kod lokalnih prodavaca.

Na početku ulice Muškatle u Bačkim Vinogradima, koja vodi prema graničnom prelazu mogu se kupiti breskve prve klase za 50 dinara.  Kilogram tikvice se takođe nudi za 50 dinara. Kupci su uglavnom Mađari ili radnici koji često prelaze granicu.

Katalin Sabo svako jutro nabere svežeg voća, koju nudi prolaznicima. Ona smatra da mađarski kupci vole lokalne proizvode jer su slađi i ukusniji, a ni cena nije visoka.

Šljive, kajsije i breskve se prodaju zavisno od kvaliteta, kilogram po ceni od 40, 50, 60 i 80 dinara. Kilogram meda je 600 a paket očišćenih lešnika od četvrt kilograma 300 dinara.

Ester Kovač takođe ima mnogo kupaca. U ponudi ima svežeobranu breskvu i jabuku,  a prodaje i rakiju od kruške, jabuke, kajsije i dunje. Litar rakije se kreće između 500 i 1000 dinara a cena svežeg voća je 80-100 dinara po kilogramu. “Mađari uglavnom kupuju breskve na gajbu i bolji su kupci od stranaca. Stranci kupe samo za put, dok Mađari nose kući. Iz banje se vraćaju naši kupci. Ujutru kad idu, jave kad se vraćaju, da im spremimo gajbu tvrđih ili zrelijih bresaka.”

Vinar Vilmoš Berta iz Bačkih Vinograda kaže da kupci iz Mađarske kad idu preko vikenda na subotički buvljak, svrate na degustaciju, ostave prazne flaše za vino i u povratku dođu po flaširano vino. Domaće vino prodaje po 200 dinara ili 500 forinti litar: “Kažu, ima i kod njih ali nije kao naše. Ovo naše je mnogo bolje, dali zbog peska ili ne, ne znam.“

Muškarci uglavnom vole bela suva vina, dok žene piju slađe crveno – dodaje vinar.

proizvođač
Bački Vinogradi
granični prelaz

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.