Ugrás a tartalomra

Proizvodnja voća je u velikom padu

2022.09.06
15:55
2022.09.07
16:27
Forrás
Pannon RTV
Otkupna cena jabuka je ponižavajuće niska - kažu voćari. Kupci trenutno nude samo 20 dinara, što je manje i od prošlogodišnje cene, a to dovodi do gubitka. Rod je srednji, ali su očekivanja velika.

Stranom tržištu su potrebne samo besprekorne, prvoklasne jabuke.

Proizvođači jabuka na severu Bačke ove godine očekuju prosečan rod. Međutim, oni se nalaze u veoma teškoj situaciji kada su u pitanju otkupne cene. Porast troškova proizvodnje i stalno rastući zahtevi tržišta, otežavaju položaj proizvođača.

Čaba Bata iz Bačkih Vinograda je nekada uzgajao jabuke na 12 hektara, a sada samo na 5 hektara, ali kako je rekao, sledeće godine bi taj broj mogao da bude nula. Prema njegovim rečima, voćarstvo se nalazi u velikom padu.

„Nalazimo se na početku berbe. Nemamo pojma kakve će biti cene jabuka, koliko će biti dnevnice. Dnevnice se stalno povećavaju, a cene jabuka stalno opadaju, sve je poskupelo za 100-200-300 odsto, a cena jabuka je manja nego što je bila u ovo doba prošle godine."

Nekoliko kišnih dana protekle nedelje je prijalo jabukama, i to bi sada moglo da pomogne u povećanju roda. Zbog toga berba voća počinje nedelju dana kasnija, odnosno tokom sledeće nedelje. Na ovogodišnjem rodu je, međutim, vidljiva šteta od prolećnog mraza, pa će najveći deo roda teško moći da se proda kao prvoklasna roba, posebno na ruskom tržištu.

Šandor Abraham, direktor hladnjače u Hajdukovu: „Rod ne deluje loše, proizvođači će verovatno biti negde na pola roda. Veći problem je sa cenom, ne možemo da poverujemo u to da se uz ovako velike izdatke i tako visoke cene, cena jabuke i dalje procenjuje na 20 dinara, njenu bruto težinu, što je, po mom mišljenju, ponižavajuće za proizvođače."

Šandor Abraham je dodao da se broj proizvođača jabuka u Hajdukovu i njegovoj okolini svake godine smanjuje. Razlog za to je, sa jedne strane, što su domaći proizvođači već uglavnom stariji ljudi, kao i sami voćnjaci, a podmlatka nema. Sa druge strane, po mnogima, više se ekonomski ne isplati baviti se uzgojem jabuke.

proizvodnja
voće

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.