Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Promenljivo vreme sa malo padavina nije povoljno

2022.02.07
18:19
Forrás
Pannon RTV
Vetrovito vreme, malo padavina, to karakteriše vremenske prilike kod nas u poslednje vreme. Oranice na našim prostorima se praše i u februaru, pošto zemljište nije nedovoljno vlažno.

Poljoprivrednici strahuju, jer se trenutno ne zna koliko će ova zima trajati.

Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Pored voćarstva, promenljivo vreme sa malo padavina ne odgovara ni ratarskim kulturama. Na poljoprivrednom zemljištu Franje Rihtera, od minusa su najviše stradale repice i pšenica.

„Ova kiša je sada jako dobrodošla. Zemljište je prilično suvo, i nažalost, mogu to reći da u februaru, kada ljudi mogu da izađu na zemlju, iza traktora se zemlja praši. To je veliki problem. Nije bilo dovoljno padavina, a taj mali sneg i ovo malo kiše, to nije dovoljno za sve ovo."

Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Početkom marta prošle godine jabuke su se smrzle na mnogim mestima. Prema rečima Šandora Abrahama, proizvođača iz Hajdukova, ove godine u voćnjacima neće biti većih problema, jer pupoljci trenutno još spavaju.

„Trenutno se vrši orezivanje stabala u voćnjaku. Sadašnji pupoljci se veoma lepo razvijaju. Kod prošlogodišnjeg roda, to treba da znamo, tokom proleća je bila jedna veća šteta od mraza, tako da proizvođači ove godine mogu očekivati veći rod, ako i ove godine ne bude neka šteta od mraza."

Zahvaljujući zelenoj rezidbi u avgustu, kod breskve se grane ne rastežu i mogu da sazriju do crvene boje, neće ostati bele ili zelene, jer su one osetljivije na mraz – istakao je proizvođač iz Horgoša Jene Šerfeze.

„Bavimo se i dunjom. Ona je prošle godine veoma lepo rodila. Prošle godine je oborila rekord, dala je rekordan rod. Nadam se da će i ove godine biti dobar rod. Ali, što se toga tiče, do sada još nije bila nikakva šteta, ali gomila rizika tek predstoji, jer ako temperature tokom februara porastu, to će pokrenuti pupoljke, i onda će one biti osetljivije na mraz."

Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Svaki milimetar padavina je sada dobrodošao, jer je veoma važno da ima dovoljno vlage u zemljištu – upozorila je Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća Subotice zadužena za poljoprivredu.

„Nadamo se da će i žitarice i uljana repica sada već preživeti zimu, osim ako ne dođe do nekog ozbiljnijeg mraze. Što se tiče padavina, svaka padavina koja sada padne je dobrodošla. Prošla godina je bila sušna, pogotovo je jesen već nekoliko godina mnogo sušnija nego ranije, pa je tako već i klijanje problematično, a kamoli preživljavanje biljaka. To je globalna pojava, kada je suša u pitanju, verovatno su već i proizvođači primetili da vetar prilično često duva, dakle isušuje površinski sloj zemlje."

Proizvođači se prvenstveno nadaju da će biti dovoljne količine padavina, i da će naše krajeve zaobići kasni mrazevi.

padavina
poljoprivreda
jabuka
vreme

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.