Ugrás a tartalomra
Dr. Kovács Tibor
Pannon RTV

Promenom načina života protiv široko rasprostranjenih bolesti

2019-10-06
23:33
2019-10-06
23:39
Forrás
Pannon RTV
U senćanskoj kući BeeHome održano je predavanje o zdravlju, u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta.

Promena načina života ključ je izbegavanja široko rasprostranjenih bolesti, kao što je visok pritisak ili dijabetes tipa 2 – čulo se na predavanju. Učesnici su imali priliku da pitaju dr Tibora Kovača, specijalistu klinike, šefa odeljenja na Univerzitetu u Pečuju.

U redovima publike su bili ne samo stariji ljudi, već i mladi i lekari opšte prakse iz okolnih naselja. Tokom prezentacije “Izazovi zdravlja danas”, rečeno je da su hipertenzija, dijabetes i pušenje veliki problemi u Mađarskoj i Srbiji. Sva tri su vodeći uzrok smrti u obe zemlje. “I ja imam visok pritisak, a ipak čujem nešto novo. Nisam dijabetičar, ali ovo predavanje je bilo veoma dobro, o inzulinu, rezistenciji, o ovome sam sad čula nešto više. Zanimljiva su ova predavanja, moramo doći na njih, naročito mladi” – preporučuje Katalin Domanj.

Közönség

Pomenute bolesti su uglavnom posledica gojaznosti i sedećeg načina života – rekao je dr Tibor Kovač. Specijalista je dodao da je ključ prevencije, da li ćemo se aktivirati i redovno vežbati. “Pored vežbanja, svakako se mora obratiti pažnju i na to koliko i šta jedemo. Praktično, deluje baš poput gojaznosti – ako unesemo više energije nego što se krećemo i sagorevamo, onda se taloži, ako  unosimo manje, sagorevamo svoje. U svakom slučaju, mora se pridržavati ravnoteža. Poznat je na primer podatak da se muškarci stariji od 45 godina ugoje u proseku pola kilograma godišnje. Tako da je vredno svesno obratiti pažnju na naše zdravlje.”

Predavanje dr Tibora Kovača u Vojvodini realizovan je uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Fondacije “Za Mađare u inostranstvu” sa sedištem u Pečuju.

bolesti
zdravlje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije