Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u Subotici

2021.10.05
19:20
Forrás
Pannon RTV
Vojska Srbije čeka prijave muškaraca i žena od 19 do 30 godina starosti. Poziv za podnošenje prijava je neprekidno dostupan, između ostalog, i na internet stranici Vojske Srbije.

Za događaj koji je održan u foajeu Građevinskog fakulteta, nadležni iz Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica pripremili su letke i jedan kratak promotivni film.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Vojska Srbije čeka prijavu muškaraca i žena od 19 do 30 godina starosti. Poziv za podnošenje prijava je neprekidno dostupan, između ostalog, na internet stranici Vojske. Zainteresovani mogu da predaju popunjeni obrazac za prijavu Centru Ministarstva odbrane u Subotici i Bačkoj Topoli, a u četvrtak u Centru u Malom Iđošu. Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem traje šest meseci. Prvi period obuke u trajanju od jedan i po mesec kandidati iz Vojvodine provode u Somboru, nakon čega sledi mesec i po dana specijalističke obuke na različitim lokacijama.

Potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica: „Šta je novo, novine koje su vezane za dobrovoljno služenje vojnog roka? To je da sada vojniku na služenja vojnog roka sleduje mesečna naknada koja iznosi nekih, za 6 meseci oko 132 hiljade dinara. A od decembra, znači od naredne partije vojnika, ta mesečna naknada će se uvećati. Mesečno će iznositi oko 35 hiljada dinara. Što za 6 meseci iznosi oko 210 hiljada dinara, što je uvećanje za oko 63 posto."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Pored toga, dobrovoljcima su pokriveni putni troškovi, ima pravo na 10 dana redovnog odsustva, a takođe mu se obezbeđuju besplatni obroci, smeštaj i oprema, tokom šest meseci dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem.

Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga: „Apsolutno podržavam napore Centra Ministarstva odbrane u Subotici, da naše građane, našu omladinu usmere i da kažu kakav je značaj i koliki je značaj dobrovoljnog služenja vojnog roka. Pored toga što će dobrovoljno služiti našoj otadžbini i našim građanima, imaće priliku da preko noći postanu samostalni odrasli ljudi, da odlučuju o svojoj sudbini."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Miroslav Karan je student Građevinskog fakulteta u Subotici. Nakon što je pogledao promotivni film, sada razmišlja o tome da se dobrovoljno prijavi u Vojsku Srbije.

„Mislim da svaki građanin Republike Srbije treba da razmišlja o služenju redovnog vojnog roka, i moje lično ubeđenje jeste da treba da se vrati redovan vojni rok, jer mislim da to podstiče disciplinu."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Jedna od novina jeste i to da se zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu prijaviti i na internet stranici e-Uprava.

Vojska Srbije
Siniša Rangelov
Bojan Šoralov

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije