Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Promocija knjige u Generalnom konzulatu Mađarske

2019.05.10
18:24
2019.05.10
18:30
Forrás
Pannon RTV
U prostorijama konzulata Mađarske u Subotici predstavljeno je 26 svesaka monografije Šamu Borovskog "Županije i gradovi Mađarske".
Pannon RTV/Kovács Róbert

Mađarska vlada reizdala je ovu ediciju kako bi mađarsko stanovništvo upoznala sa istorijom županija i kulturnom tradicijom.

Knjiga će doprineti jačanju nacionalnog znanja i svesti o pripadnosti. Iz ovih svesaka može se više saznati i, između ostalog, o nekadašnjim županijama i gradovima na jugu – rekao je Janoš Babič, generalni konzul Mađarske u Subotici.  „Ukupno 120 primeraka ovih 26 svesaka, dakle celokupna edicija, predata je i upućena izuzetnim obrazovnim i kulturnim institucijama, gimnazijama za razvoj talenata, arhivima, a biće dostupna i širim krugovima" rekao je Janoš Babič, generalni konzul Mađarske u Subotici.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Prvi primerak ove edicije preuzeo je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Verujem da je vreme pokazalo da je ova monografija preživela sve teške periode. Prva sveska je objavljena u godini milenijuma, a 2014. godine se pojavila celokupna edicija".

Pannon RTV/Kovács Róbert

Pisac edicije Šamu Borovski je poreklom iz Vojvodine, rođen je u Karavukovu. Ne samo da možemo da budemo ponosni na to, nego i budućim pokolenjima treba da prenesemo ovakvo i ovom slično nasleđe, zaključio je Jene Hajnal.

konzulat
promocija
knjige

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.