Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Prosečan prinos ječma je 2 tone po jutru

2022.06.24
13:36
2022.06.24
17:27
Forrás
Pannon RTV
U Severnoj Bačkoj je, u proseku, sa jednog jutra požnjeveno između 1800 i 2500 kilograma ječma.

To je znatno manje od uobičajene količine, naime vreme bez padavina nije pogodovalo usevima, jer biljke nisu mogle da se razvijaju odgovarajućim tempom.

Ječam je prošle nedelje u Vojvodini požnjeven sa skoro svih parcela. Proizvođači međutim nisu zadovoljni prinosom, ali sa kvalitetom nema većih problema.

Reže Domonkoš, poljoprivredni proizvođač, Male Pijace: „Nismo bili zadovoljni ni sa prinosom. Prosek je oko 2 tone po katastarskom jutru, od toga ima i boljih i lošijih. Cena je u početku počinjala još od 36 dinara, a sada je pala na 31, dakle tačno je nedostajalo tih 1000 kilograma, što nije rodilo, da imamo i neku zaradu, jer će ovako ovo biti dovoljno samo za troškove."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Proizvodnja ječma će polako postati popularnija od pšenice, jer zahteva manje ulaganja - smatraju stručnjaci.

Bernard Vajda, otkupljivač: „Nažalost, ne možemo se pohvaliti ni sa otkupom, jer je početna cena od 35-36 dinara sada pala na 31 dinar, potražnja za stočnim ječmom je potpuno stala, na žalost i negodovanje proizvođača. . Sada radimo na pronalaženju novih kupaca, kako bismo mogli da prodamo robu koju smo preuzeli."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Posle ječma, sada je u punom jeku žetva pšenice i žetva uljane repice.

ječam
prinos
prinos

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.
19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.