Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Prosečan prinos pšenice biće prepolovljen?

2022.06.07
16:27
2022.06.07
16:36
Forrás
Pannon RTV
Žetva može da počne za mesec dana, ali kada je prinos pšenice u pitanju, teško je u ovom trenutku iznositi prognoze. U Srednjem Banatu očekuju značajan pad prinosa.
Pannon RTV/Lukács Attila

Sa jedne strane, zato što je bilo malo, štaviše, neravnomerno raspoređene kiše, što pogoršava prinose, posebno sada, u fazi zrenja samog zrna. Sa druge strane, izglede pogoršava i vrućina u maju i početkom juna, ali na pojedinim mestima i šteta nastala od grada.

U Srednjebanatskom okrugu, pšenica je zasejana na nešto više od 53 hiljade hektara, dakle na površini koja je već uobičajena u proteklih nekoliko godina. Sve do ranog proleća postojali su veoma dobri vremenski uslovi za razvoj žitarica. Pšenica je imala čak i dovoljno rezerve vlage od zime. Situacija se, međutim, od tog početka godine dosta promenila - rekla je Zorica Rajačić, saradnica Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.

„Početkom proleća vegetacija već intenzivnije koristi rezerve vode, dok je sa druge strane padavina bilo malo. Tako smo sada došli do toga da se približavamo kraju proizvodnje pšenice i na ovoj žitarici se dobro vidi nedostatak padavina i efekti visokih temperatura. Odnosno, problem nije samo nedostatak padavina, već i majska vrućina, kada smo merili temperature iznad 30 stepeni Celzijusa."

Pannon RTV/Lukács Attila

U ataru u Mužlji ima 1600 hektara oranica i isto toliko pašnjaka. Na trećini obradivog zemljišta zasejane su žitarice. Zbog lošeg kvaliteta zemljišta, dobar rod se može očekivati samo uz maksimalno ulaganje - rekao je Ervin Palatinus, poljoprivrednik iz Mužlje.

„Poljoprivrednik je uradio sve što je mogao, samo nas dobri Bog nije pogledao i već dva i po meseca ovde u Mužlji nije padala kiša. Kako smo izmerili, dobili smo 18 litara po kvadratnom metru, što je nažalost vrlo malo."

Pannon RTV/Lukács Attila

Što se tiče prinosa, izgledi nisu obećavajući. Pored toga, otkupna cena pšenice je pre žetve uvek neizvesna. Proizvođači kažu da se hlebno žito neće isplatiti prodavati ispod 50 dinara po kilogramu.

Ervin Palatinus: „Nije uobičajeno da prinos bude 50 odsto. To će u Mužlji sigurno biti tako. Ali uobičajeno je, međutim, da nikada ne znamo cenu, nalazimo se u velikoj neizvesnosti. Ovde se priča o četrdesetak dinara, da će tolika biti cena, ali ja mislim da ni to nije dovoljno sa ovakvim rodom."

Stanje kukuruza i suncokreta u regionu je za sada i dalje zadovoljavajuće. Setva je obavljena u optimalnom roku, u aprilu je bilo dovoljno kiše. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi u slučaju manje količine padavina i uz nove vrućine, prinosi ovih useva takođe mogli da budu manji od očekivanih.

prinos
Prosečan
pšenica
Žetva
Zrenjanin
Ervin Palatinus
žitarica

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.
19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.