Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Proširuje se Naučno-tehnološki park u Novom Sadu - biće svetionik razvoja srpske privrede

2020-07-02
18:49
2020-07-02
19:00
Forrás
Pannon RTV
U roku od 8 meseci novosadski Naučno-tehnološki park biće proširen za 16 hiljada kvadratnih metara. Druga faza radova košta 9,5 miliona evra, a ugovor je danas potpisan u Pokrajiskoj vladi.

Proširenje već postojećeg objekta i izvođenje radova u okviru druge faze, izvršiće jedna od najvećih građevinskih grupacija kompanija u Mađarskoj, KESZ Holding. Ukupna vrednost investicije je 9 miliona 500 hiljada evra. Od toga će četiri miliona evra obezbediti Srbija, a preostali iznos iz kredita Evropske investicione banke.

Dubravka Negre, šefica kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke: „Naučno-tehnološki park će biti rasadnik ideja i svetionik razvoja srpske privrede. To je bio i naš cilj kada smo odlučili da sa 200 miliona evra podržimo naučno-razvojne projekte namenjene razvoju visokoškolskih ustanova u Srbiji, kao i one koji se bave razvojem ili istraživanjem, pre svega u javnom sektoru, da kasnije na taj način takođe pomažemo razvoju privatnih kompanija kako bi srpska privreda bila konkurentnija i srpske usluge i proizvode dovela na tržišta gde je to ranije bilo nezamislivo."

Objekat je pametna i zelena zgrada. Njegova uloga je značajna i iz ekonomskih i iz naučnih razloga. Takođe nudi velike mogućnosti srpskim i stranim investitorima, startap preduzećima i naučnim institucijama - rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

„Ovaj ugovor je važan, jer znači kontinuitet naših zajedničkih ulaganja u razvoj Univerziteta u Novom Sadu. Za godišnjicu Univerziteta pripremamo i nekoliko drugih projekata koje podržavamo iz drugih, različitih izvora. Zadovoljan sam, jer smo uspeli da u planiranom roku završimo prvu fazu. Preselili smo je, opremili i izdvojili dodatni novac za opremanje, 70 miliona ako se ne varam."

Postoje četiri slične vrste objekata širom zemlje. Naučno-tehnološki park u Novom Sadu može da primi 3 hiljade studenata i 400 predavača i asistenata. Izgradnja objekta započela je u oktobru 2016. godine. Deo zgrade, koji je završen u okviru prve faze, otvoren je krajem januara ove godine.

Naučno-tehnološki park
Novi Sad
privreda
Proširuje
pokrajina
tehnologija
investicija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.