Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Proslava dana sela Malog Iđoša održana u renoviranoj sali pozorišta

2023.03.26
11:09
2023.03.26
17:15
Forrás
Pannon RTV
Gabriela Linka Berec, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, je ovogodišnja dobitnica titule počasnog građanina Malog Iđoša. Proslava je nastavljena uz bogat kulturni program. Selo ove godine slavi svoju 254. godišnjicu obnove.

Renovirana sala pozorišta u Malom Iđošu bila je prepuna, a na kvalitetnom kulturnom programu nastupili su mali i mladi iz sela na veliku radost baka, deda i roditelja.

Tinde Kečkeš, Mali Iđoš: „Naš sinčić ima 10 godina i godinama se bavi plesom. Veoma smo srećni što deca imaju ovakvu priliku da se pokažu. Tada je pozorište puno, a danas je posebna prilika, jer imamo mogućnost da vidimo novu zgradu.“

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, koje ove godine slavi 70 godina postojanja, predstavile su se grupe  iz ovog društva kao i učenici iz ustanova naselja.

Reka Jovanović Paćerek, umetnički direktor, Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor”: „Veoma smo srećni što možemo da nastupamo i plešemo na renoviranoj bini, jer za to već dugo nismo imali prilike. Smatramo da imamo važan zadatak da naučimo decu da je bitno da se hrane iz prošlosti i da je to jedini način da se stvori zdrava vizija budućnosti.“

Gabriela Linka Berec, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor” iz Malog Iđoša, dobila je nagradu „Počasni građanin malog Iđoša“ za izuzetan rad u oblasti društvenog i kulturnog života. Lokalni život treba da ima smislenu sadašnjost i smislenu budućnost – ova ideja motiviše Gabrielu Linku Berec u svom radu: „To iziskuje neverovatnu količinu energije, ali ako to ne radimo i ne radimo za zajednicu, zajednica će se raspasti i naši talenti će se izgubiti. Naš posao je da ih okupimo i usmerimo u pravom smeru.“

Proslava Dana sela je prva manifestacija koja se održala u renoviranom pozorištu. Potpunu obnovu zgrade podržava vlada Mađarske.

Hana Kovač, predsednica saveta, MZ Mali Iđoš: „Rad na zajedničkom trgu – koji je takođe deo ovog projekta – verovatno će trajati još dva meseca, a kada ovo vreme istekne, moći ćemo da napunimo životom pozorišnu salu, stanovnici Malog Iđoša moći će da koriste i kulturni centar i zajednički prostor na trgu."

Pre 254 godina u ovom periodu na peščari Malog Iđoša nastanilo se 81 mađarske porodice iz Bekešentandraša. U znak sećanja na ovaj događaj, stanovnici Malog Iđoša svake godine obeležavaju dan sela.

Mali Iđoš
sala
pozorište
dan sela

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.