Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Proslavljen rođendan biskupske crkve Svete Terezije Avilske

2019-10-14
23:23
2019-10-15
17:39
Forrás
Pannon RTV
Subotička crkva Svete Terezije Avilske obeležava 247 godina od osveštavanja. Tim povodom upaljene su sveće iznad krstova na zidu.

U ponedeljak uveče ispunjene su bile klupe u baziliki. U okviru biskupske mise, koju je držao Janoš Penzeš, subotički biskup, proslavljena je i godišnjica osveštavanja crkve.

Prema crkvenom učenju, svaka katoličke crkva je kuća Gospoda Boga. Zbog toga nas poziva da ga ovde kod kuće pronađemo – rekao je Jožef Sakalj. Župnik crkve Isusa Radnika u Kertvarošu naglasio je: „Nakon Uskrsa, u životu svake crkve najvažniji praznik je godišnjica osveštanja crkve. To znači da se prisećamo toga da je crkva kao zdanje na poseban način posvećena Gospodu Bogu. Biskup  načini ophod oko crkve, određene delove crkvenih zidova miropomaže, upravo kao što to čini sa ljudima kod krštavanja. Osvešta oltar i posebnom biskupskom molitvom priziva sveti duh i zatraži apostolski put da u ovoj zgradi nađe sebi dom."

Sedište biskupije u ponedeljak je proslavilo rođendan, a u utorak obeležava imendan. U sklopu toga biće održano i crkveno proštenje.

„Bilo gde da sam službovao kao župnik, uvek sam imao taj osećaj da ovaj praznik i nije proslavljen, već je to praznik vernika ove crkve" kaže Stjepan Beretić, župnik, crkva Svete Terezije Avilske, Subotica.

Ova godišnjica je praznik čitave subotičke biskupije kojoj se priključuje svaka katolička crkva u Bačkoj i zajedno slavimo – dodao je Jožef Sakalj, subotički župnik.

crkva Svete Tereze Avilske
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije