Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Protest poljoprivrednika u Subotici

2022.08.12
17:13
2022.08.12
17:49
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici i predstavnici vlasti nisu uspeli da se slože. Protesti se nastavljaju širom Vojvodine. U Subotici u Štrosmajerovoj ulici okupilo se 80 traktora, gde je i put bio zatvoren na sat vremena.

Nezadovoljnim ratarima pridružili su se i poljoprivrednici iz Čantavira, Šuljaka, Malih Pijaca i sa Palića.

Traktori su tokom dana u Suboticu pristizali uz prasak i glasan zvuk trubi. Najsvežiji su već ujutru u sedam časova krenuli u Severnobački grad, ali je bilo i onih koji su stigli kasnije, u poslepodnevnim satima.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Poljoprivrednici iz okoline Subotice kažu da su nezadovoljni zbog niske otkupne cene, visoke cene goriva i đubriva, kao i naknadom za odvodnjavanje. Zahtevi se nisu promenili: između ostalog, traže da srpska vlada ublaži posledice štete nastale sušom i ekonomskom krizom.

Jožef Lalić, Čantavir: „Želeli bismo da dobijemo malo bolje cene za usev. Želimo da odvodnjavanje ne treba da platimo, a trebalo bi da daju i malo više subvencija. Ono što je ovde je vrlo malo. Na ovaj način se ne može ponovo proizvesti."

Pannon RTV/Szalai Adrián

U petak ujutru zatvaranje puteva još nije bilo planirano, ali su u podne organizatori ipak odlučili da blokiraju saobraćaj u Štrosmajerovoj ulici.

Subotički poljoprivrednici su Štorsmajerovu ulicu u Subotici prvi put zatvorili u petak u 12.30 časova. Prema rečima jednog od organizatora protesta, ne žele ništa drugo osim da se zauzmu za sebe i da ih nadležni poslušaju.

„Ovde smo već tri dana, konstantno pokušavamo da ostanemo mirni, da bi mogli nastaviti. U cilju da ne potcene ljude koji su ovde, i to što govorimo, moramo da shvatimo da moramo da ojačamo."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Blokada puta je na kraju trajala do 13.30 časova. Tokom protesta zatvaranjem puta, automobile koji su prevozili decu, starije ili bolesne osobe, pustili su kroz blokadu. Poljoprivrednici su pored zatvaranja puta,  nekoliko puta u gradu napravili takozvane krugove za usporavanje saobraćaja. Prvi ujutru, a zatim su oko 15 časova usporili subotički saobraćaj.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ovi postupci su često izazivali glasnu buku truba i nezadovoljstvo među vozačima.

Roland Kermeš, Čantavir: „Lepo smo se okupili. Ovde su srbi, mađari, hrvati i bunjevci. Hvala Bogu što smo konačno svi složni. Ne govorimo jedni protiv drugih, svi ovde žele isto. Svi samo žele da zarade za život."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Poljoprivrednici koji protestuju u Subotici, konstantno prate protest i razvoj događaja u vezi sa njihovim zahtevima u Novom Sadu. Ratari su rekli da će do večeri sigurno ostati u Štrosmajerovoj ulici.

protest poljoprivrednika

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.