Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Protest poljoprivrednika u Subotici završen - bar za sada

2022.08.18
16:43
2022.08.18
16:49
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivredni proizvođači su sa svojim traktorima napustili i parking prostore. Učesnici protesta u Subotici su se danas sastali sa Stevanom Bakićem, gradonačelnikom Subotice. Nakon razgovora, međutim, nisu donete nikakve konkretne odluke.

Nakon sastanka nisu donete nikakve konkretne odluke. U gradu za sada neće biti proglašena elementarna nepogoda zbog suše, a nije bilo razgovora ni o formiranju jednog kriznog štaba za procenu štete. Gradonačelnik je, međutim, uverio proizvođače da su njegova vrata i dalje otvorena za poljoprivrednike i da će od sada stranke neposredno pregovarati.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Miroslav Matković, organizator protesta poljoprivrednika u Subotici, u ponedeljak odlazi u Novi Sad, gde će razgovarati sa Igorom Mirovićem, predsednikom Pokrajinske vlade. Subotički poljoprivrednici zahtevaju da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda u gradu, odnosno da se ukine naknada za odvodnjavanje. Oni su naglasili da ne traže finansijsku pomoć, već olakšice zbog suše.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Poljoprivrednici su od 10 časova ponovo blokirali Štrosmajerovu ulicu u Subotici. Blokada je simbolično trajala sve dok se nije završio razgovor sa gradonačelnikom. Petočlana delegacija poljoprivrednih proizvođača je sa rukovodstvom Subotice razgovarala dva sata.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice: „Dogovorili smo se da ćemo nastaviti pregovore, da rešimo prvi korak, i to smo i uradili, u ponedeljak će se Miroslav Matković sastati sa predsednikom Pokrajinske vlade u vezi sa odvodnjavanjem, a takođe i sušom. Objasnili smo koji je zakonski osnov za proglašenje vanredne situacije, jer je grad limitiran, ali mi smo spremni i želimo da uradimo sve što vodi u tom pravcu."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ono što je sigurno jeste da na teritoriji grada za sada nisu proglasili elementarnu nepogodu zbog suše, a nisu razgovarali ni o tome da se formira jedan kriznog štab za procenu štete. Međutim, gradonačelnik je uverio proizvođače da su njegova vrata i dalje otvorena za poljoprivrednike i da će od sada dve strane neposredno pregovarati.

Miroslav Matković, organizator protesta u Subotici: „Mi ne tražimo da nam daju novac, mi samo tražimo da nam se ukine namet, da ne moramo pored toga što trpimo štetu od suše, državi, ili kome već, opštini da plaćamo naknadu za odvodnjavanje. Naša jedina briga je nova setva, dakle nemamo od čega da sejemo, ali će naknada za odvodnjavanje ostati, kao i porezi i ostalo što odnosi novac. Jednostavno, tražimo samo olakšice, a ne novac od države."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Subotički poljoprivrednici su i dalje nezadovoljni, ali sa svojim mašinama napustili ulice, jer moraju da nastave radove na svojim njivama - rekli su proizvođači. Naglasili su da se izvinjavaju svim građanima zbog neprijatnosti, ali su morali nekako da reaguju.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Poljoprivrednici iz Subotice su dakle završili proteste, bar za sada. Organizator protesta u Subotici, Miroslav Matković, sastaće se u ponedeljak u Novom Sadu sa Igorom Mirovićem. Posle toga, najverovatnije u sredu, iako termin još nije preciziran, ponovo će razgovarati i sa Stevanom Bakićem, gradonačelnikom Subotice. Nakon toga će biti odlučeno šta će se dalje dešavati. Poljoprivrednici su i dalje nezadovoljni i ne odustaju od svojih zahteva.

Subotica
protest
traktori
Stevan Bakić

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.