Ugrás a tartalomra
Tanjug/Nikola Adžić

Protesti u više gradova Srbije

2020-07-11
11:52
2020-07-11
17:57
Forrás
Pannon RTV
U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

U Novom Sadu pokušali su da zatvore autoput. Mirnih protesta bilo je i u Subotici, Čačku, Užicu, Kraljevu i Nišu.

Ispred parlamenta u glavnom gradu ponovo se okupilo na hiljade ljudi. Demonstranti su u početku samo skandirali antirežimske parole, ali se pretpostavlja da je bilo i pripadnika krajnje desničarskih grupacija, koji su skandirali ime Ratka Mladića i uzvikavali da u Srebrenici nije bilo genocida.

Masa se podelila na nekoliko delova, jer je bilo onih koji su došli na mirne demonstracije, dok je druga grupa kamenjem, flašama i bakljama gađala policiju koja je štitila zgradu skupštine.

Međutim, policija je odolevala napadima i jedno vreme nije reagovala. Prvi sukob se dogodio kada je grupa demonstranata pokušala da uđe u zgradu skupštine. Policija je tada ubacila suzavac i potisnula uzavrelu grupu.

Sukobi su se završili nešto posle jedan sat posle ponoći. Demonstranti su napali nekoliko novinara, među njima i saradnike iz agencije N1, Al Jazeera Balkans, Beta i Kurir. Policija je tokom večeri privela više od 70 demonstranata. Tokom sukoba više policajaca je povređeno.

Demonstracije su bile i u drugim gradovima Srbije, međutim u Subotici, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Kraljevu i Nišu nije bilo incidenata. Građani su mirnim putem izražavali svoje nezadovoljstvo.

U Novom Sadu su demonstranti pokušali da zatvore autoput Novi Sad – Beograd, ali ih je policije u tome sprečila.

Nakon neuspele blokade autoputa demonstranti, uglavnom mladi, seli su pred kordonom policije i uzvikivali da smo jedan narod. Neki su postavili cveće pred noge policije. Nakon sat vremena sedeće demonstracije, vratili su se na Trg Slobode u centar grada, gde je započeo ceo pokret.

Tokom večeri, Aleksandar Vučić  se obratio građanima Srbije iz Pariza. Demonstranti koji su počinioci nasilja, odgovaraće za svoje postupke – rekao je srpski predsednik u prenosu TV Pinka. Većinu nasilnika ćemo uhapsiti i oni će odgovarati ta svoje postupke, u to nema nikakve sumnje – naglasio je Vučić.

Rekao je da 95 odsto ljudi osuđuje proteste. Ovde je reč o grupama, o ljudima koji na ovaj način rešavaju svoje frustracije. Pokušaj blokade autoputa predsednik Srbije nazvao je “čistim terorizmom”.

protesti
Beograd
Aleksandar Vučić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.