Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Protestu poljoprivrednika pridružili su se i proizvođači iz Bačke Topole

2022.08.13
16:37
2022.08.13
16:46
Forrás
Pannon RTV
Konvoj traktora, uz glasan zvuk truga, prošao je glavnim ulicama u Bačkoj Topoli, ali nije bilo blokada na putevima. Protestnu vožnju organizovali su Klub proizvođača i Udruženje poljoprivrednika iz Bačke Topole.
Pannon RTV

Sa područja opštine se ovom protestu pridružilo više od trideset poljoprivrednika.

Poljoprivrednici su se okupili na Vašarištu u Bačkoj Topoli, kako bi skrenuli pažnju na veliku štetu koju je prouzrokovala suša. Oko 35 traktora je krenulo sa Vašarišta ka centru Bačke Topole. Situaciju poljoprivrednih proizvođača otežavaju i povećane cene đubriva i goriva, visoka naknada za odvodnjavanje, kao i vanredne mere donete zbog ratnog stanja.

Tibor Vituška, poljoprivrednik, Bačka Topola: „Imamo ogromne probleme, bavio sam se stočarstvom, svinjogojstvom, tovom bikova, gajenjem useva. Tov svinja sam skoro u potpunosti prestao da radim, a tov bikova sam prestao skroz, jer je ovo neodrživo, borimo se za golo preživljavanje."

Pannon RTV

U Bačkoj Topoli je suša najveću štetu nanela u proizvodnji kukuruza.

Janoš Kišimre, potpredsednik, Klub proizvošača, Bačka Topola: „U našoj opštini je šteta na kukuruzu, možemo reći, takva, da je prinos otprilike pet do deset odsto prosečnog prinosa po jutru ili po hektaru, što je takav procenat da proizvođači razmišljaju o tome da li se uopšte isplati koristiti mehanizaciju za žetvu tog malog roda."

Peticija Saveza agrarnih udruženja Vojvodine može se potpisati i u Bačkoj Topoli i u selima, a u njoj se, između ostalog, traži da se suša proglasi elementarnom nepogodom, i da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima u preživljavanju.

protest
Bačka Topola
poljoprivrednike

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.