Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Prva nedelja adventa

2019-12-01
14:30
2019-12-01
15:19
Forrás
Pannon RTV
Od četiri sveće koje simobolišu vreme iščekivanja, upaljena je prva.

Danas je prva nedelja adventa, perioda od četiri sedmice koji predstavlja duhovnu pripremu za rođenje Isusa. U ovo vreme na stolove se postavlja venac sa četiri sveće, i svake nedelje pali se po jedna.

Danas pre podne u Čantaviru, pred početak velike mise ministranti su sa vernicima zapalili prvu sveću ljubičaste boje na vencu koji su načinili meštani i postavili ispred crkve.

Ove godine bilo je lako označiti početak svečanosti, jer prva nedelja adventa pada na 1. decembar. Na ovaj dan pali se prva sveća na vencu, koja je po tradiciji ljubičaste boje. To je i boja adventske liturgije, koja simboliše pokajanje, zbornost i istrajnost u veri.

Božić za svakoga ima različito značanje. Za Lea Hajčunka to je omiljeni praznik, jer je tada čitava porodica na okupu: „Mesimo peciva, u čašu sipamo mleko za Mikulaša. Uvek donese nešto drugo. Jednom sam od njega tražio društvenu igricu, ali mi odgovara i ono što sam dobio. Dobio sam i gumene bombone."

Za vreme pred božićne praznike vezuje se mnogo narodnih običaja i verovanja. Deca najviše vole toplinu porodice i zajedničke programe. Dominik Fekeč iz Čantavira kaže: „Obično ukrasimo jelku, obično govorimo i pesmice, ukrasimo prozore."

U propovedi koju je održao Jermiaš Anđal Arnold, franjevac rodom iz Čantavira, između ostalog govorio je i o tome kako je u današnjem užurbanom svetu važno da se u ovom periodu smirimo i okrenemo sebi: „Zadivljeni smo spoljašnjim, ne obraćamo pažnju na suštinu, ne na Hirstovo rođenje, nego kako da damo poklone jedni drugima, da kupimo poklone, kakvi da budu, kakvi ukrasi da budu na jelci, kako da jelka bude posebna. U međuvremenu, zagubi se suština da je Bog, u obličju Isusa Hrista postao čovek, živeo među njima i to u vrlo skromnim okolnostima".

Druge nedelje adventa, 8. decembra paliće se druga sveća, ponovo ljubičaste boje, i u duhu naše vere ona simboliše nadu.

advent
prva nedelja
sveće
isčekivanje

Slične vesti

Najnovije

21:39, Frissítve: 21:45

Dan opštine Ada

1835. godine gradu su dodelili dozvolu za održavanje slobodnog vašara, i kao rezultat toga, naselje i zanatska industrija su postigle ogroman napredak.

Najčitanije