Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Prvi dan otvorenih vrata u katoličkim domovima učenika

2023.03.30
13:28
2023.03.30
16:52
Forrás
Pannon RTV
U katoličnim domovima učenika u Banatu prvi put je organizovan dan otvorenih vrata.

Budući stanari domova učenika i srednjoškolci, imali su priliku da se upoznaju sa uslovima stanovanja u Domu učenika „Emaus” u Mužlji i Domu učenika za devojke „Karolina Satmari” u Zrenjaninu. U isto vreme su informisani i o mogućnostima nastavka školovanja na maternjem jeziku.

Više od četrdeset budućih mađarskih srednjoškolaca i stanara domova učenika, kao i njihovi roditelji, došli su u Dom učenika „Emaus” u Mužlji da se upoznaju sa mogućnostima daljeg školovanja na maternjem jeziku i uslovima smeštaja u domovima.

Stojan Kalapiš, direktor, Dom učenika „Emaus”: „Cilj je da se uspostavi odnos sa ostalim đacima, starijim učenicima, da se upoznaju i da pomognu jedni drugima.”

Ovoj inicijativi se pridružio i Dom učenika „Karolina Satmari” u Zrenjaninu.

Jene Karl, vršilac dužnost direktora, Dom učenika „Karolina Satmari”: „Mi se nalazimo u centru Zrenjanina, a sam internat ima kapacitet od šesdeset mesta. Trenutno radimo punim kapacitetom. Nadamo se da će to i u budućnosti biti tako.”

Budući stanari domova imaju od čega da biraju. Naredne školske godine će u Zrenjaninu na mađarskom nastavnom jeziku moći da se upiše 120 đaka.

Imre Kelemen, profesor, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla”, Zrenanin„: „U gimnaziji će biti jedno odeljenje, opšti smer, u srednjoj ekonomskoj školi će biti odeljenje na smeru za kuvara, u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” će biti odeljenje informacionih tehnologija, a u srednjoj medicinskoj školi smer za medicinske sestre.

Budući stanari su posetili dva doma. Neki od njih su već doneli odluku o tome gde žele da nastave svoje školovanje.

Florijan Batori, Bečej: „Ovaj grad nije loše mesto, ima dobrih škola. Postoji veliki izbor. Takođe, možemo birati između nekoliko domova učenika. Ja lično sam već bio jednom prilikom u ovom domu i mislim da je to veoma dobro mesto, za sada mi se sviđa.”

Devojke na raspolaganju imaju nekadašnju zgradu samostana i devojačke škole, koja je renovirana sredstvima iz Mađarske.

Natalija Deli, Novi Itebej: „Čula sam za ovaj dom i smatrala sam da treba dag a pogledam. Jer, ako želim da idem u gimnaziju, ne bi trebalo da putujem svaki dan.”

Roditeljima je važno da njihovo dete može da završi srednju školu pod dobrim uslovima, u zajednici, bezbedno i na maternjem jeziku.

Silvija Batori, roditelj, Bečej: „Vera je za nas veoma važna, važno je da kao Mađari opstanemo, i važno je da se kao Mađari snađemo u svetu. Pa i u ovom domu učenika, iako smo mi zapravo reformatske vere, dobijemo prostor da budemo u katoličkom domu učenika.”

Dom učenika za devojke u Zrenjaninu radi od 1995. godine, a od 2020.godine se nalazi u renoviranoj zgradi nekadašnjeg samostana i devojačke škole. Dom učenika za dečake „Emaus” u Mužlji otvoren je 2002. godine, na inicijativu sveštenika reda Salezijanaca. U obe ustanove na jesen, buduće stanare, čeka po dvadeset slobodnih mesta.

katolička
katolički
dom učenika

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.