Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Pržena slanina, kobasica, kiflice sa salom – tradicionalni svinjokolj u Kuli

2022.12.03
17:32
2022.12.03
18:27
Forrás
Pannon RTV
U Mađarskom kulturnom centru “Nepker” u Kuli po drugi put je organizovan tradicionalni svinjokolj. Uz svinjokolj, zainteresovane je čekao i celodnevni porodični program. Nisu izostali ni ukusni domaći zalogaji, aktivnosti za decu i dobra muzika.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Već u ranim jutarnjim satima je počeo tradicionalni svinjokolj u dvorištu Nepkera. Dok je šurenje i sečenje polutaka bio zadatak muškaraca, dotle su mališane čekale različite radionice rukotvorina tokom trajanja svinjokolja. Izrađeni su crteži, nakit i ukrasi sa kojima će dočekati Deda Mraza koji stiže za nekoliko dana.

Adel Lacko, Kula:
„Šta si danas napravila ovde?
- Čizme i rukavice kakve nosi Deda Mraz.
- A od čega si pravila to?
- Od papira i na njega sam zalepila vatu."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Nije izostao ni tradicionalni doručak koji se priprema za svinjokolj. Svi koji su bili gladni mogli su da degustiraju pečenu slaninu, iznutrice, krvavicu i turšiju koje su pripremile članice Foruma žena Saveza vojvođanskih Mađara. U međuvremenu ni aktivnosti oko klanja svinja se nisu zaustavile napolju. Nakon što se svinja istranžirala, između ostalog, pripremala se kobasica, hurka i čvarci.

Žolt Goga, predsednik, Mađarski kulturni centar “Nepker”, Kula: "Da bi se napravila dobra kobasica, prvi element je crvena paprika, koja je jako važna. Obično dodajemo crvenu papriku, so, beli luk i biber. Koristimo ova četiri začina za izradu tradicionalne kobasice ovde u Kuli."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Muzika je bila pokretač radova koji su se odvijali napolju. Topili su se čvarci, pravila se kobasica i svinjski sir. Na veliko zadovoljstvo sladokusaca, na svinjokoljsku trpezu su izneli kiflice sa salom koji su neizostavan element pravog svinjokolja.

Karolj Valka, zamenik predsednika opštine Kula: „Danas sve manje ljudi pravi svinjokolj kod kuće nego što je to bio slučaj u prošlosti i zato je važno da deca i mladi vide kako se to radi sada i kako se to nekada radilo. Ali ujedno je i manifestacija koja okuplja ljude i gradi zajednicu.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Događaj je bio vrlo posećen. Svrha mu je očuvanje i prenošenje tradicije, kao i izgradnja zajednice.

Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu: „Važno je da kroz ovakve tradicionalne manifestacije očuvamo svoj identitet i prenesemo te vrednosti na mlade generacije. Sekretarijat za poljoprivredu već nekoliko godina na pokrajinskom nivou podržava ovakve manifestacije očuvanja tradicije, a to smo učinili i ove godine.”

Za dobru atmosferu se pobrinuo Ferenc Čonka sa svojim orkestrom.

Kula
svinjokolj

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije