Ugrás a tartalomra

Psi lutalice desetkuju stado ovaca

2021.01.10
12:35
Forrás
Panon RTV
Jedva što je 2020. godina ostala iza nas, nova godina je već donela poteškoće stočarima u Mužlji.

Prva ovogodišnja vakcinacija ovaca odvijala se u pomoćnom objektu na pašnjaku u Mužlji. Cela porodica Palatinuš je obavljala svoj deo posla. Oni takođe utvrđuju koliko su štete psi lutalice naneli stadu u prvim danima godine.

"Za nedelju dana su zadavili dvadesetak ovaca i najmanje jedno petnaest ili šesnaest janjadi. Provaljivali su dve noći, iako je stoka bila zatvorena, uspeli su da provale u štalu i da naprave štetu." rekao je Ervin Palatinuš, poljoprivrednik.

Uginule životinje uklanja lokalno javno preduzeće za čistoću. Mnogo je i povređenih ovaca. Međutim, ne može se očekivati da će šteta biti nadoknađena. Neće biti lako ni da se psima lutalicama stane na put. Jer nema nikoga ko bi uhvatio pse lutalice koji su na pašnjaku. Lovci ne smeju da pucaju u blizini sela.

"Ovde moramo samo skrenuti pažnju stanovništvu na činjenicu da ako imaju psa kojeg ne žele zadržati, da ga ne puštaju na slobodu na periferiji sela, jer iako je njima tako lakše, drugima će se na taj način načiniti velika šteta."

Pannon RTV/Juhász Géza

Pašnjaci u Mužlji nisu pogodni za obradivo zemljište, već samo za držanje stoke.

"Zemljište koristimo u više namena, sadimo detelinu, kukuruz isto tako može da uspe. Sadimo pšenicu kako bismo imali slamu. Tako možemo da obezbedimo hranu za stoku."

Stoga je važna svaka subvencija - dodaje poljoprivrednik. Takođe je važna i pomoć koju dobijamo od Ministarstva poljoprivrede. Iako je pomoć važna, stočari smatraju, da deo tih subvencija odlazi i na klanice.

"Otkako postoji subvencija, klanice su za taj iznos otprilike smanjile otkupnu cenu stoke za klanje po kilogramu žive vage. Dakle, opet, pomoć ide na pogrešno mesto. To je problem."

Porodica Palatinuš je svoj stočni fond zasnovala sa 50 grla. Na početku su dobili i pomoć Fondacije "Prosperitati". Trenutno imaju 170 virtemberških ovaca. Za ovu godinu planirano je proširenje. U štali ima mesta za 300 ovaca.

pas
ovac
lutalica

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.