Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Ptičji grip može da uzrokuje ozbiljnu štetu u privredi

2021.12.10
17:36
2021.12.10
21:06
Forrás
Pannon RTV
U Temerinu, gde su otkrivene ptice zaražene ptičjim gripom, za sada nema mesta za paniku. Stručnjaci kažu da sa bolešću treba biti oprezan. Zaraza se može proširiti čak i na ljude.

Bolest može da prouzrokuje i ozbiljnu ekonomsku štetu, jer se bolesne životinje u slučaju masovnije pojave moraju usmrtiti.

Ptičji grip je zarazna bolest koja se može proširiti na ljude. Prisutan je na našim prostorima, ali se najviše može naći kod divljih ptica. Veliki problem nastaje kada se ovaj virus pojavi kod domaće živine, kaže stručnjak. Zaražene životinje pronađene su u mini-zoološkom vrtu u Temerinu.

Dr Jožef Horvat, veterinar, Veterinarski specijalistički institut, Subotica: „Živinarske farme moraju biti zatvorene. Izolovane od spoljnog sveta kako divlje ptice ne bi mogle ući na farme i zaraziti tamošnje životinje. Ali domaća živina takođe mora biti zaštićena, da se drži u zatvorenom prostoru i mora biti postavljena zaštitna mreža za ptice."

Pannon RTV

Ptičji grip može izazvati ozbiljne ekonomske posledice. Osim pada potražnje, ubijanje zaraženih jedinki takođe predstavlja veliki gubitak za preduzetnike.

Robert Pastor, predsednik Skupštine opštine Temerin: "Nema panike među stanovnicima Temerina. Znamo da se sve može dezinfikovati na jednostavan način. Sve prskamo dvo postotnim natrijum hidroksidom i štitimo svoje stvari."

Pannon RTV

Najčešće se grip širi direktnim kontaktom sa zaraženim pticama, ali živina čije poreklo je nepoznato, odnosno čiji zdravstveni status je nepoznat takođe može biti opasna.

Bolesna živina može pokazati bezbroj znakova, kao što su odbijanje hrane, oticanje glave, vrata i kreste, teški proliv i respiratorni problemi. Veterinari kažu da je, kao i svi virusi, i ovaj virus sklon mutacijama, stoga moramo biti oprezni kada se približavamo takvim životinjama.

Dr Jožef Horvat, veterinar, Veterinarski specijalistički institut, Subotica: „Uvek koristite rukavice kada skupljate ili hvatate uginule životinje. Operimo ruke kako bismo sprečili da se virus proširi na ljude.”

Pixabay/illusztráció

Ovaj virus se prvi put pojavio u Evropi u novembru 2014. godine. Stručnjaci su rekli, da što se tiče domaćeg terena, Kelebija predstavlja najbliže mesto gde su se razvila žarišta ove zaraze, ali je to tipično i za celu južnu Mađarsku.

ptičji grip
privreda
Temerin

Najnovije

16:58, Frissítve: 19:50

U Srbiji opada uzgoj ribe

U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.
15:03, Frissítve: 16:19

Počinje Vukanovo lečenje u Budimpešti

Mali Vukan je danas stigao u Dečiju bolnicu „Betešda“ u Budimpešti. Dečaku od devet meseci je potrebna genska terapija jer pati od spinalne mišićne atrofije (SMA). Vukan Stoiljković sada je dobio termin za gensku terapiju koja košta 2,5 miliona evra.

Najčitanije

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Obilazak visokoškolskih ustanova u Subotici

Danas je organizovan obilazak fakulteta za đake trećih razreda srednjih škola u okviru složenog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sada su vojvođanski mađarski đaci posetili fakultete i visoke škole u Subotici i Novom Sadu.