Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Publika je sa nestrpljenjem čekala da se podigne zavesa

2021.04.27
14:10
2021.04.27
17:46
Forrás
Pannon RTV
Završen je 70. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine na kojem je tek malobrojna publika mogla da vidi 12 predstava iz devet pozorišta. Festival je završen svečanom dodelom nagrada u Zrenjaninu.

Jubilarni susret profesionalnih pozorište izostao je prošle godine zbog epidemije, a ove godine samo su otvaranje i svečana dodela nagrada bili zajednički. Zbog epidemije, svako je nastupao u svom pozorištu, u Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Novom Sadu i Vršcu. Uprkos tome, festival je bio uspešan.

„Predstavljanje vojvođanskih pozorišta pokazalo je istinsko bogatstvo ovdašnjih teatara, izuzetne glumce i pozorišne radnike. Osim toga, videli smo i vanredno aktivna dečija pozorišta visokog nivoa. Festival je pokazao i da nas virus korona nije pobedio i da je publika jedva čekala da se ponovo podigne zavesa u pozorištu" rekla je Vida Ognjenović, rediteljka, predsednica žirija.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na takmičenju su učestvovale četiri predstave na mađarskom jeziku. Pozorište „Kostolanji Deže" prikazalo je predstavu „Gustav je kriv za sve", Novosadsko pozorište je učestvovalo sa Tolstojevim delom „Ana Karenjina",  a subotičko Dečije pozorište sa predstavom „Pozorištu, s ljubavlju". Sve tri predstave višestruko su nagrađene.

„Postojali su periodi na ovom festivalu, kada su uglavnom dominirala mađarska vojvođanska pozorišta. Izgleda da smo ponovo u jednom takvom periodu, jer na primer, na 70. festivalu zaista dominira Novosadsko mađarsko pozorište sa sedam nagrada. Subotičko Dečije pozorište je drugo najnagrađivanije pozorište na ovom Festivalu" kaže Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Pannon RTV/Lukács Attila

Timea Filep je za ulogu Ane Karenjine dobila nagradu za najbolju glumicu. U predstavu je uskočila kao zamena, i za kratko vreme, iako je stigla iz drugog teatra, morala je da se pripremi za ulogu. Do sada najviše glumačko priznanje primila je u svom rodnom gradu, Zrenjaninu: „Zahvaljujem se Marti Bereš koja mi je veoma mnogo pomogla. Ona sada uživa u radosti majčinstva i zbog toga nije ona igrala ovu ulogu. Sigurna sam da ju je ona igra, ova nagrada bi isto tako bila u njenim rukama. Tako da bih sada želela da ovu nagradu podelim sa Martom Bereš i volela bih kada bismo je obe primile".

Pannon RTV/Lukács Attila

Ovogodišnji Festival završila je trupa Omladinskog pozorišta iz Novog sada projektom pod imenom „Ljubav".

pozorište
festival
Valentin Vencel

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.