Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Puni prihvatni kampovi u severnoj Bosni

2019-02-11
12:45
2019-02-11
18:18
Forrás
Pannon RTV
U pogonu „Bire" u Bihaću dovoljnom za 1.500 ljudi, smešteno gotovo 2.500 migranata.

Lokalna policija je saopštila da će do kraja sledeće sedmice zatvoriti privremene prihvatne centre na teritoriji Kantona Una-Sana, ukoliko njihovo funkcionisanje i kretanje migranata ne preuzme na sebe ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Najveći problem predstavlja fabrička hala „Bire". Na prostoru dovoljnom za 1.500 ljudi, smešteno je gotovo 2.500 ljudi.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Bihać je zaista pun migranata. To potvrđuje i da u nekadašnji fabrički pogon „Bire" u koji je upućeno više od dve hiljade njih, više ne mogu da se smeste. Mnogi su ostali napolju. Jedna mala grupa je u nedelju ujutru zapalila vatru u fabričkom dvorištu. Uz nju se greju, i za sada će ostati tu jer ne znaju gde da se smeste.

Mladi Pakistanci koji žele u Francusku, ovamo su stigli iz Sarajeva. U glavnom gradu Bosne navodno im je rečeno da idu u Bihać, odatle će lako dospeti u Hrvatsku. Za one koji su sada pristigli, nema više mesta u prihvatnom centru. „Sinoć smo došli, i nisu nas pustili unutra. Sada smo tu napolju, noću smo ovde spavali, a jako je hladno".

Pannon RTV/Raffai Csaba

Broj ilegalnih migranata smeštenih u fabričkoj hali „Bire" dostigao je 2.500 lica, što je hiljadu više od stvarnog kapaciteta prihvatnog centra. Najveći broj njih, oko 1.200 je iz Pakistana. Policija je ograničila kretanje migranata, ne puštaju ih na pravce prema gradskom centru, tek do obližnje benzinske pumpe, odnosno prodavnice, kao i na pravce na izlasku iz grada. Mogu da odu iz Bihaća, ali ne mogu da uđu u centar grada, požalio se jedan migrant iz Bangladeša. „Imamo problema sa policijom. Kažu nam da idemo u kamp. Ukoliko izađemo iz kampa, policija pravi probleme. Tuku se Avganistanci i Pakistanci, zbog toga sve vraćaju".

Pannon RTV/Raffai Csaba

Sve ozbiljnije probleme prave migranti nagomilani u severnom delu Bosne i Hercegovine. Nadležni su više puta uzalud tražili pomoć. Ultimatum kriznog štaba Kantona Una-Sana upućenog Vladi ističe ove sedmice. Ukoliko se ne pronađe rešenje, zatvoriće privremene prihvatne centre na teritoriji Kantona, a migrante će autobusima transportovati u Sarajevo.

Bosna i Hercegovina
migranti

Najnovije

16:17, Frissítve: 19:42

Podrška stočarima

U Srbiji se od 1. februara može podneti zahtev za subvenciju od 15 hiljada dinara po jednom grlu stočnog fonda, za životinje koje su prodata u klanici.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.