Ugrás a tartalomra
Tanjug

Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska-Grčka

2022.10.01
15:34
2022.10.01
17:11
Forrás
Vlada Srbije
Aleksandar Vučić prisustvovao svečanoj ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke, dužine 182 kilometra, na koji će se povezati i Srbija, koja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su i predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Vučić je čestitao Bugarskoj i Grčkoj na dovršetku izgradnje interkonektora i dodao da je već počela izgradnja interkonektora između Srbije i Bugarske.

On je ukazao na to da će u roku od godinu dana taj projekat biti završen i da se nada da će sledeće godine u ovo vreme slična ceremonija biti održana i u Srbiji.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, a danas počinju prve komercijalne isporuke.

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.

Kako je ranije najavljeno, gasovod počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Srbija je početkom ove godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 kilometara na svojoj teritoriji i radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj.

Bugarska
Grčka
Aleksandar Vučić

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.