Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Putujuća štafeta narodne muzike ostaje u Vojvodini

2019-10-06
15:49
2019-10-06
20:57
Forrás
RTV Pannon
U Čoki je u subotu održana ceremonija primopredaje štafete narodne muzike, pokrenute u Mađarskoj, koja je posle 15 godina postojanja stigla i do Vojvodine.

Kako je prošle godine muški hor čokanskog MKUD “II. Ferenc Rakoci” preuzeo ukrašenu štafetu od naselja Pušpokladanj, oni su ove godine domaćini susreta narodne muzike. Sledeće godine Bečej nosi ovu titulu.

Muški hor društva iz Čoke prošle godine je preuzeo putujuću štafetu Saveza mađarskih horova, orkestara i ansambala narodne muzike KOTA kao rezultat svog dugogodišnjeg rada i izuzetnih dostignuća. Oni su prvi u Vojvodini koji su imali čast da mogu biti domaćini ove manifestacije. “Jako smo se obradovali, jer u stvari ovo pokazuje da KOTA ceni ono što radimo, znači ceni način izvođenja narodne muzike koji mi predstavljamo“ rekao je Atila Feher vođa muškog hora.

Na preporuku društva, putujuća štafeta narodne muzike koja je obišla Karpatski basen, ostaće u Vojvodini još godinu dana, jer će sledeće godine Bečej biti domaćin. Muški hor Botra MKUD “Šandor Petefi” je dobio tu čast. “Bili smo veoma iznenađeni pozivom, da budemo budući nosioci štafete, jer posedovanje štafete znači da ansambl mora promovisati mađarsku narodnu kulturu, a unutar nje blagotvorni uticaj mađarskih narodnih pesama na naše društvo i zdravlje uopšte“ ponosan je vođa muškog hor Botra, Andraš Serda.

Na događaju je Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara rekao da je čast što su dva dobitnika nagrade Aniko Bodor dobili putujuću štafetu narodne muzike Mađarske: “Štafeta ostaje u Vojvodini i to je veoma važna poruka. Sa druge strane jedna nagrađena grupa predaje drugoj nagrađenoj grupi, što znači da sa pravog mesta ide na pravo mesto i možemo da budemo sigurni da će Botra sledeće godine proslediti ovu štafetu vrlo dobroj zajednici.”

Štafeta ukrašena narodnim motivima simbolizuje važnost negovanja maternjeg jezika narodne kulture i krenula je na put 2004. godine, govori nam Ištvan Alfeldi Boruš, član umetničke komisije Saveza mađarskih horova, orkestara i ansambala narodne muzike. “Najbolji ansambli dobijaju ovu putujuću zastavu, toliko da je već obišla skoro čitav region mađarskog jezika. Putujuća zastava ili štafeta je obišla regione preko Dunava, oko Pešte, preko Tise, Slovačku, i za nas je veliko zadovoljstvo što su sada u Vojvodini dva ansambla dobila ovaj častan naslov.”

Na ceremoniji primopredaje štafete narodne muzike nastupilo je ukupno osam društava iz Vojvodine i Mađarske.

Vojvodina
narodna muzika
folklor
mađar
Čoka
Mađarska

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Visoko priznanje za Tibora Varadija

Počele su svečanosti posvećene mađarskoj nauci. Na Univerzitetu Panon u Vespremu vojvođanski akademik Tibor Varadi nagrađen je priznanjem „Venac Etveš Jožefa".

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Tokom praznika – brže preko granice

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Šandor Pinter razgovarali su danas su u Novom Sadu o bržem protoku na graničnim prelazima između dve zemlje.

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.