Ugrás a tartalomra

Radionice rukotvorina i zanatstva u okviru IPA projekta prekogranične saradnje

2021.10.16
13:44
2021.10.16
21:33
Forrás
Pannon RTV
Saradnja umetničkog udruženja talenata "Talentum" iz Subotice i udruženja "Banat" sa sedištem u Mađarskoj je stigla do svoje druge stanice. Ovoga puta će se predstaviti radionice "Talentuma" za rukotvorine i zanatstvo.

Naglasak je na organizovanju radionica i daljih obuka. Ukupni troškovi IPA prekograničnog projekta su oko 415.200 evra i njegovo trajanje je 18 meseci.

Radionice narodne umetnosti, kursevi osposobljavanja i mnogi drugi programi mogu se realizovati zahvaljujući IPA prekograničnom programu pod nazivom "Budućnost iz prošlosti". Umetničko udruženje talenata "Talentum" sa sedištem u Subotici i Srpsko Kulturno Umetničko Udruženje "Banat" iz Deske zajedno su učestvovali na konkursu, čija je ukupna vrednost oko 415.200 evra. S tim novcem može se ostvariti mnogo njihovih planova, rekli su na konferenciji za novinare.

Roland Brezovski, umetnički direktor Umetničkog udruženja talenata "Talentum": „Naš cilj je da proizvedemo što više rukotvorina, kao što su perle, filcanje i izrada instrumenata. Biće tu animiranih filmova za decu i svih programa koje naše udruženje radi već nekoliko godina. Za njih ćemo organizovati još više izložbi."

Glavni korisnik konkursa je Srpsko Kulturno Umetničko Udruženje "Banat" iz Deske. Gabor Dormanj, rukovodilac projekta, je istakao kako su se dva vrlo predana udruženja našla.

"Organizovaćemo zajedno radionice, biće kampova, konkretno korišćenja i proučavanja različitih materijala, tehnika, različitih motiva. Prenos metoda na predstavnike drugih udruženja."

Na konferenciji za novinare zainteresovani su mogli steći uvid u rad ova dva udruženja, jer je u sedištu Talentuma održano i predstavljanje narodnih plesova i rukotvorina.

IPA projekat
radionica
radionice
Roland Brezovski
Umetničko udruženje za negovanje talenata Talentum

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.