Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Radionice rukotvorina i zanatstva u okviru IPA projekta prekogranične saradnje

2021.10.16
13:44
2021.10.16
21:33
Forrás
Pannon RTV
Saradnja umetničkog udruženja talenata "Talentum" iz Subotice i udruženja "Banat" sa sedištem u Mađarskoj je stigla do svoje druge stanice. Ovoga puta će se predstaviti radionice "Talentuma" za rukotvorine i zanatstvo.

Naglasak je na organizovanju radionica i daljih obuka. Ukupni troškovi IPA prekograničnog projekta su oko 415.200 evra i njegovo trajanje je 18 meseci.

Pannon RTV/Gál Hermina

Radionice narodne umetnosti, kursevi osposobljavanja i mnogi drugi programi mogu se realizovati zahvaljujući IPA prekograničnom programu pod nazivom "Budućnost iz prošlosti". Umetničko udruženje talenata "Talentum" sa sedištem u Subotici i Srpsko Kulturno Umetničko Udruženje "Banat" iz Deske zajedno su učestvovali na konkursu, čija je ukupna vrednost oko 415.200 evra. S tim novcem može se ostvariti mnogo njihovih planova, rekli su na konferenciji za novinare.

Roland Brezovski, umetnički direktor Umetničkog udruženja talenata "Talentum": „Naš cilj je da proizvedemo što više rukotvorina, kao što su perle, filcanje i izrada instrumenata. Biće tu animiranih filmova za decu i svih programa koje naše udruženje radi već nekoliko godina. Za njih ćemo organizovati još više izložbi."

Pannon RTV/Gál Hermina

Glavni korisnik konkursa je Srpsko Kulturno Umetničko Udruženje "Banat" iz Deske. Gabor Dormanj, rukovodilac projekta, je istakao kako su se dva vrlo predana udruženja našla.

"Organizovaćemo zajedno radionice, biće kampova, konkretno korišćenja i proučavanja različitih materijala, tehnika, različitih motiva. Prenos metoda na predstavnike drugih udruženja."

Pannon RTV/Gál Hermina

Na konferenciji za novinare zainteresovani su mogli steći uvid u rad ova dva udruženja, jer je u sedištu Talentuma održano i predstavljanje narodnih plesova i rukotvorina.

IPA projekat
radionica
radionice
Roland Brezovski
Umetničko udruženje za negovanje talenata Talentum

Slične vesti

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.