Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Radionice u znaku secesije na Paliću

2019-06-09
15:31
2019-06-09
15:36
Forrás
Pannon RTV
U okviru IPA projekta juče je 25 đaka iz Subotice boravilo u Segedinu, a u nastavku programa danas su imali radionicu u znaku secesije u ZOO vrtu na Paliću.

Program je ostvaren u organizaciji turističkih kancelarija Subotice i Segedina.

Ono što su videli u Segedinu, deca su predstavila danas na Paliću, u radionici održanoj u Zoološkom vrtu. Napravili su makete koje su predstavile stil mađarske secesije. Osnove konstrukcije isekli su od papirnih kutija, a ukrasili ih raznobojnim papirima. „U muzeju smo videli nekoliko crteža, u stvari videli smo sve crteže" kaže Dražen Matković, učenik, o.š. „Matko Vuković", Subotica.

Deci su se dopali geometrijski i motivi u obliku biljaka, karakteristični za secesiju. „Pravimo kolaž, i hoćemo da napravimo u boji koja je odgovarajuća za crkvu" kaže Kiti Kovač, učenica, o.š. „Kizur Ištvan", Subotica.

Deca su uživala u radionici – kaže Aniko Mihajlović Baba. Muzejski pedagog dodaje da smatra da je dobra ideja da se učenici kroz interaktivne metode upoznaju sa stilom secesije. „Sve bolje umeju da prepoznaju šta predstavlja mađarsku secesiju. Kada kažem secesija, onda nije svaka ista. Kod nas je posebno prisutna mađarska secesija, ali pojavljuje se i bečka. Zbog toga smo smatrali da je važno da deca prepoznaju šta sve čini secesiju i sve im je poznatija."

Secesijsko nasleđe Subotice i Segedina zavređuje izuzetnu pažnju- rekao je Aleksandar Medaković. Direktor Turističke organizacije grada Subotice dodaje da ovaj projekat ima pozitivan uticaj na razvoj kulturnog turizma.

„Ova dva dana smo tako osmislili da deca iz Segedina posete Suboticu. Juče su ovde proveli lep dan sa mnogo aktivnosti, pogledali su najpoznatije objekte, i najvažnija secesijska zdanja. Subotička deca su, opet, bila u Segedinu gde su se kroz interaktivne radionice upoznala sa secesijom" kaže Aleksandar Medaković, direktor, Turistička organizacija grada Subotice.

Nakon radionice u Zoološkom vrtu, deca su razgledala secesijske objekte na obali Palićkog jezera.

secesija
IPA projekat
zoo vrt

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Stiže Mikulaš!

Negde sutra ujutru, a negde već večeras stiže Mikulaš. Deca ga željno čekaju, da vide šta je doneo u lepo složene čizme ili cipelice. Brojni običaji vezuju se za Mikulaša (Svetog Nikolu).