Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Radosna nedelja

2019-12-15
15:50
2019-12-15
15:57
Forrás
Pannon RTV
Treće nedelje Došašća slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska. Na Adventskom vencu palimo sveću ružičaste boje.

Na Radosnu nedelju palimo treću sveću na Adventskom vencu, vencu koja simbolizuje iščekivanje. Ova nedelja se izdvaja od ostalih jer označava početak druge polovine duhovne pripreme za Božić. Treća nedelja Adventa – Došašća je nedelja radosti: slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska i Devicu Mariju, majku koja je rodila Sina. Na današnjem bogosluženju je dozvoljeno korišćenje orgulja.

Kada je bila dete, Georgina Bala je u crkvu odlazila sa roditeljima, a danas sa svojim mužem. Nedeljna misa joj pruža radost njenoj duši. “Spremamo se za Božić, moji roditelji su me oduvek vodili u crkvu i to je postalo navika za mene. Važno mi je da sam svake nedelje adventa u crkvi, jer mi to daje smirenost.”

U franjevačkoj crkvi Svetog Mihajla u Subotici gostovao je hor Sveta kruna iz Ipoljbaloga. “Na treću nedelju Došašća dolazimo u subotičku franjevačku crkvu, da služimo misu, a juče smo održali koncert u katedrali Svete Terezije“ kaže član hora Ištvan Kokenj.

U svojoj propovedi na Radosnu nedelju, franjavački sveštenik Peter Deže je govorio o uzbudljivom periodu iščekivanja Gospodnjeg dolaska. Ovo je blagosloven period milosti i blagoslovljen je čovek koji ima koga da čeka, jer to daje ukus i smisao našem životu – rekao je brat franjevac. “Danas je nedelja radosti. Sećam se vremena kada su bila isključenja struje, kao dete sam uzbuđeno čekao njen dolazak. Ne samo da sam  čekao, već sam čekao sa svojom braćom i sestrama. Poslednji minuti su bili najnapetiji, najuzbudljiviji, znali smo da u osat sati dolazi struja. Dolazi svetlost u našu sobu a mi smo pucali od radosti. I baš je taj trenutak čekanja radostan, kada sa radošću i čuđenjem možemo ugledati onog koga čekamo.”

Na Adventskom vencu sada gore tri sveće. Povećanje broja zapaljenih sveća simbolizuje rastuću svetlost. Liturgijska boja i boja treće sveće na Adventskom vencu su ružičaste boje i označavaju radost.

došašće
sveća
treća nedelja
božić
advent
Franjevačka crkva

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije