Ugrás a tartalomra
TANJUG/Zoran Žestić

Raspisan referendum o promeni Ustava

2021.11.30
20:50
Forrás
Pannon RTV
Referendum o potvrdi Akta o promeni ustava Srbije Ivica Dačić raspisao je za 16. januar. Predsednik Skupštine Srbije je rekao da mu je čast što je mogao da potpiše dokument o raspisivanju referenduma.

Referendum će biti održan 16. januara u periodu od 7 do 20 časova. Prethodno su poslanici na današnjoj sednici prihvatili predlog promene Ustava, ali i građani treba da ga potvrde, zbog toga je neophodan referendum. Tokom parlamentarne rasprave čulo se da ustav ima najveću snagu u regulisanju društvenog života i postavljanju njegovih osnova. Planirane promene dotiču se sudske vlasti čije funkcionisanje će biti efikasnije i nezavisnije – čulo se u parlamentu.

Szerbiai RTV

Dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba Saveza vojovđanskih Mađara u Skupštini Srbije je na početku svog obraćanja naglasio na kakve se važne korake priprema donošenje zakona. Ustav svakako ima najveću snagu u regulisanju društvenog života i uređenju njegovih osnova. Ipak, potrebno je i da ga građani odobre, zbog toga će biti održan referendum, pretpostavlja se 16. januara – rekao je šef poslaničkog kluba SVM-a. Promena ustava odnosi se na sudsku vlast čije funkcionisanje će nakon toga biti efikasnije i nezavisnije, podvukao je poslanik SVM-a.

Promene ustava retko su na dnevnom redu. Kako je rekao, u Srbiji je trenutno na snazi njen 16. ustav. Prema rečima Pastora kod formulisanja promene ustava poštovali su svaki obavezujuće očekivanje. Dodao je: veliki je uspeh da je Venecijanska komisija koja je pravni forum Saveta Evrope pozitivno ocenila planiranu promenu ustava, što je posebno važno u državi koja je u fazi društvenih promena, kao što je Srbija.

„Ustavne promene tiču se isključivo sudske vlasti, odnosno govore o depolitizaciji sudske vlasti, što se čulo u više navrata. S tim u vezi odmah da izjavim, da ćemo mi izglasati predloge promene ustava i na prvi pogled tako izgleda da će pravosudni sistem biti efikasniji, sudstvo će postati nezavisnije, ali u praksi ćemo videti da li će to tako i biti. I ovde ne mislim na uticaj skupštine ili vlade, već na pojedine učesnike društva" rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkoj Skupštini.

ustav
referendum
dr Balint Pastor

Slične vesti

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.