Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Apczi Jenő

Raste vodostaj Tise

2023.01.25
16:09
2023.01.25
16:37
Forrás
Pannon RTV
Prema najnovijim podacima vodostaj Tise kod Kanjiže je iznad 500 centimetara, umesto uobičajenih 180 centimetara. Može se očekivati da će u narednim danima reka rasti još oko pola metra.

Najveće poplavne vode zabeležene su u Kanjiži 2006. godine, kada je na mernoj stanici kod Sente izmereno 900 centimetara. Takođe, 1970. i 2000. godine Tisa je u velikoj meri izašla iz korita i došla do objekata podignutih na obali reke.

U toku je vađenje debla koja plutaju rekom. Kada se podigne vodostaj, tada reka uglavnom sa sobom donosi više grana, trupaca, ali to nije karakteristično za ovaj poplavni talas kaže Šandor Muhi koji izlovljava drva iz reke.

„Voda raste, ali drva ne dolaze sa vodom, iako je tako visok vodostaj, zbog toga što mislim da kod Kiškera je pregrađuju i veći deo izvade, tako da sada kod nas ne dolazi u tolikoj meri. Međutim, kada dolazi iz Maroša onda ima jako mnogo drva, ali sada jednostavno ne stižu.“

Tisa sada teče brzo i silovito, brzinom od pet kilometara na čas. Velika je količina vode, tako je ubrzan i njen tok. U proteklih nekoliko dana nivo vode je očigledno porastao, poplavni talas je tri, četiri metra. Sveukupno, voda je tokom jednog dana porasla 18 centimetara.  Prema podacima o vodostaju u Srbiji, Tisa kod Kanjiže i Novog Kneževca u proseku je visoka 180 centimetra, do 230 centimetra govori se o pomeranju vode, a ako je iznad 250 centimetara govorimo o manjem poplavnom talasu. Kod Kanjiže sada je prešlo granicu od 500 centimetara, što znači prvi stepen odbrane od poplavnih voda. Za sada to ipak ne predstavlja problem okolnim objektima.

„Pomalo je neobičan nivo za ovo doba godine, ali ukoliko pogledamo vremenske prilike, onda ćemo shvatiti da je ovo rezultat velikih padavina, odnosno naglog topljenja snega. Pritoke napajaju vodom Tisu, a u njih se odjednom sjurila velika količina vode“ kaže Čaba Šarnjai, ribar iz Kanjiže.

Trenutno stanje pokazuje da će nivo vode u reci rasti još najviše pola metra, i da će se zadržati na tom nivou.

Tisa
vodostaj
raste
Kanjiža

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.
16:12

Izbori 17. decembra?!

Prema pisanju pojedinih medija, Srpska napredna stranka je donela odluku da tog datuma u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori, kao i izbori u nekim opštinama.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.