Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Illusztráció

Razmatra se redovno testiranje učenika

2021.09.16
15:48
2021.09.16
17:55
Forrás
Pannon RTV
Nošenje maske je obavezno u obrazovnim ustanovama Srbije već četvrti dan.

Prema rečima lekara, nošenje maske ne nanosi nikakvu štetu zdravlju deteta, može izazvati samo iritaciju kože. Ministar prosvete Srbije je rekao da se razmatra redovno testiranje učenika, jer će kako rekao na taj način dobiti realna slika trenutne epidemiološke situacije.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Učenici Osnovne škole „Sečenji Ištvan" u Subotici, u četvrtak ujutru su žurili u školu sa maskom na licu. Maska je postala obavezan dodatak nastavnih dana, isto kao i udžbenici i školska torba. Roditelji kažu da deca i nastavnici poštuju propise, pa masku nose tokom čitavog školskog časa. To za učenike znači u proseku šest sati neprekidnog nošenja maski dnevno.

Edit Miškolci: „Izdržavaju, ali se žale da ih boli glava, da su umorni. Ćerka dođe kući iz škole i odlazi da legne, zaspi, umorna je. Izdržavaju, ali teško, i mi baš i ne podržavamo."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Teodora Kral Šugar ima dvoje dece školskog uzrasta. Ona smatra da je glavni problem to što većina dece ne nosi masku pravilno, i zbog toga nova uredba nema mnogo smisla."

„Nemam pozitivno mišljenje o nošenju maske. Deca u školi ne vode računa o higijeni, ne koriste je pravilno, dakle ne pokriva čitavo lice, stalno je dodiruju. Mislim da zaista nema mnogo koristi protiv virusa."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Lekar opšte prakse dr Margit Pajor naglašava da nošenje maske ne nanosi nikakvu štetu deci i da zbog nje sigurno ne dobijaju manje kiseonika.

„Može iritirati kožu i uši. Uopšte ne smanjuje protok vazduha i kiseonika u telo. Vazduh koji udišu dakle sadrži svu potrebnu količinu kiseonika. Dakle ne nanosi nikakvu štetu organizmu."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Da li će deca moći da idu na časove, zavisi od epidemiološke situacije. Učenici prvog, drugog i trećeg razreda osnovnih škola sigurno će pohađati nastavu u učionicama - rekao je za TV Prvu Branko Ružić. Ministar prosvete je naglasio da bi ostala odeljenja mogla da pređu na kombinovano ili onlajn obrazovanje, ali da to zavisi od povećanja broja zaraženih učenika i nastavnika.

Ružić je takođe rekao da se razmatra i redovno testiranje učenika, jer po njemu na taj način mogu da dobiju realnu sliku trenutne epidemiološke situacije. Političar je naglasio da se nada da će roditelji podržati ovu inicijativu.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, Krizni štab Srbije sutra će doneti odluku o testiranju đaka na korona virus. Nadležni su naglasili da će za svako testiranje biti potrebna i saglasnost roditelja. Kako su objasnili, ne planiraju testiranje svih učenika u svim školama, jer samo žele da steknu uvid u trenutnu epidemijsku situaciju.

učenici
korona virus

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.