Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Razvijanje logičkog mišljenja i kreativnosti uz šah

2021.09.25
15:07
2021.09.25
16:44
Forrás
Pannon RTV
Za vojvođanske učitelje organizovan je još jedan šahovski program za razvoj veština.
Pannon RTV

Cilj obuke, koju organizuje Mađarski nacionalni savet i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku R. Mađarske, je da pedagozi uspešno primene metodološka rešenja koja se vezuju za ime Judite Polgar i koja su predstavljena na tečaju tokom vaspitanja dece.

Uz ime Judite Polgar, mađarske šahistice i međunarodnog velemajstora, vezuje se Program razvoja veština pod nazivom "Šahovska palata", koji koristi osnovna pravila i sistem šaha i sve to stavlja u vezu sa znanjem o osnovnim predmetima normalnog nastavnog plana. Program pomaže u sticanju logičkog mišljenja na nivou veštine. Najvažniji element njegove metodologije je znanje koje se temelji na motivaciji, kreativnosti i prenosi se kroz igru.

Andrea Farkaš, koordinator vrtićkog programa "Šahovsko igralište": „Verujemo da se u ovom tehnički ubrzanom svetu, kada je vrlo teško reći za koje zanimanje treba pripremiti decu za budućnost, u kom pravcu se svet menja, šta nam se događa, onda šah može biti metodologija koja se integriše u sva područja života, može decu da obogati sa takvim veštinama i sposobnostima koje omogućuju razvoj zasnovan na budućnosti."

Pannon RTV

Posle prolećne šahovske obuke, Mađarski nacionalni savet ponovo organizuje još jednu obuku za razvoj veština za vojvođanske učitelje zajedno sa Vladom Republike Mađarske i Državnim sekretarijatom za nacionalnu politiku. Učesnici su mogli čuti predavanja putem interneta.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta: "Najvažniji cilj je da se putem ove obuke učenje za decu pretvori u zabavu, dok za učitelje, kroz program razvoja veština, se obezbeđuje edukacija. Šah je zapravo igra koja decu priprema za život, za budućnost, za ljudske utakmice koje igramo međusobno svaki dan."

Cilj serije programa je da pedagozi podstaknu decu da žive razvijenijim i produktivnijim životom koristeći metode predstavljene u obuci.

Eva Belecne Krec, koordinator, Državni sekretarijat za nacionalnu politiku R. Mađarske: "Oni se mogu obogatiti takvim znanjem i iskustvom, koje će moći praktično primeniti u svom kasnijem radu, bilo tokom školovanja ili pohađanja vrtića. Na kraju obuke, na internet radionici će se pružiti prilika za razmenu iskustava na nivou Karpatskog basena."

Nakon ovog programa koji je održan na proleće, sada na ponovno organizovanom jesenjem šahovskom programu učestvovalo je ukupno 37 učitelja iz 12 osnovnih škola u Vojvodini.

šah
Mađarski nacionalni savet
Judit Polgar
Šahovska palata
Andrea Farkaš
Šahovsko igralište
Državni sekretarijat za nacionalnu politiku
Mađarska
Aniko Jeras

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.