Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Razvoj zajednice i ličnosti, dramska i pozorišna pedagogija

2021.11.21
17:24
2021.11.21
17:35
Forrás
Pannon RTV
Učitelji, organizatori javnih događaja i zaposleni u javnom obrazovanju u Zapadnoj Bačkoj stekli su uvid u osnove razvoja ličnosti, vođenja grupa, te dramske i pozorišne pedagogije.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Tokom trodnevnog seminara koji je održan za vikend u Somboru učesnici su mogli da savladaju elemente dramske igre i elemente razvoja zajednice sve u cilju izgradnje svojih zajednica. Edukaciju su podržali Mađarski nacionalni savet i Nacionalni kulturni fond.

Tokom trodnevnog seminara, članovi Pozorišne radionice "Ošono" su predavali učiteljima, organizatorima javnih događaja i stručnjacima za javno obrazovanje igre i vežbe za razvoj zajednice i ličnosti koje kasnije mogu koristiti u svom praktičnom radu.

Žaklina Tot, koreografkinja iz Kupusine: „Ističem da sami možemo stvoriti dobre situacije. Ova dva dana su toliko ohrabrujuća da ujutro ustajem i radujem se dolasku ovde jer mogu doći kući s pozitivnim učinkom, pozitivnim iskustvom koje možemo iskoristiti u svom okruženju, u svojoj porodici, u pozorištu, u radu sa grupama."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Pozorišna radionica "Ošono" temelji svoje delovanje na tri ključna koncepta: pozorištu, obrazovanju i društvenim projektima, objasnio je glumac Miši Fazakaš, reditelj i voditelj Pozorišne radionice "Ošono" iz mesta Sveti Đorđe u Rumuniji.

"Time nastojimo pomoći ljudima da zajedno sa njima prebolimo rane koje im je život naneo poslednjih decenija, ili da sami krenu na put da ih zaleče, s druge strane, i da potvrdimo da je to posao, misija, koju oni nastavljaju i ulažu u ljude, u društvene zajednice, to je vrlo je značajan posao i svakako ga treba nastaviti."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Radionica je nastala zahvaljujući zajedničkoj saradnji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara. U pozivu za učestvovanje su pokušali doći do čelnika stručnih sekcija, članova udruženja i drugih organizatora zajednica u Zapadnobačkom okrugu koji imaju važnu ulogu u životu sopstvene zajednice, rekla je Monika Fabian, saradnica zadužena za glumu u Kulturnom savezu vojvođanskih Mađara.

"Nakon jako teškog perioda od godinu i po dana, koji još traje, počeli smo sa radom. Međutim, otkrili smo da tokom otvaranja, ne samo zajednica u dijaspori, već i u matici, svi pokušavaju ponovno pokrenuti društveni život u zajednici, te im želimo pomoći u tome i zato smatramo da su ove edukacije važne."

Pozorišna radionica "Ošono" će se vratiti na nekoliko lokacija u Vojvodini, i to jednom u decembru i još dva puta u februaru sledeće godine, doprinoseći reorganizaciji zajednica i sticanju novih metoda razvoja zajednice i planiranja zajednice.

pedagogija
učitelj
Mađarski Nacionalni Savet
Sombor

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.